Bărbatul care l-a pălmuit pe preşedintele francez este pasionat de Evul Mediu şi ''urmăreşte'' extrema dreaptă

Bărbatul care l-a pălmuit pe preşedintele francez este pasionat de Evul Mediu şi ''urmăreşte'' extrema dreaptă

Bărbatul care l-a pălmuit marţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron este pasionat de istorie medievală şi "urmăreşte" extrema dreaptă regalistă pe reţelele sociale, însă este descris ca fiind apolitic şi deloc violent în comuna lui, informează miercuri AFP.

Damien T., 28 de ani, arestat în Tain-L'Hermitage, locuieşte în Saint-Vallier, la nord de Valence (departamentul Drôme, în sud-estul Franţei). Aici el a fondat două asociaţii, de arte marţiale istorice europene - practică de luptă "căzută în uitare" şi care numără 1.500 de practicanţi în Franţa - şi de jocuri de platou cu figurine, împreună cu prietenul său Arthur C., 28 de ani, arestat la rândul său după ce a filmat agresiunea împotriva şefului statului francez.

Întâlnit de AFP marţi seara în Saint-Vallier, Loic Dauriac, 36 de ani, este un amic al celor doi - cel de-al doilea este naşul fiicei sale. De altfel, el se afla alături de ei înainte de vizita lui Macron: toţi trei au fost filmaţi de o echipă a emisiunii Quotidien.

Plecat înainte de incident, acesta susţine că a fost extrem de uimit de gestul lui Damien T.: "el nu este o persoană violentă". De altfel, două comerciante care se învecinează cu asociaţia de jocuri o confirmă, vorbind despre un individ fără antecedente.

"Asta nu-i stă deloc în fire", adaugă doi foşti colegi de colegiu şi liceu întâlniţi de reporterul AFP în Saint-Vallier. "Din ce se ştie, el nu a exprimat niciodată vreo opinie politică", au susţinut aceştia.

La fel şi Arthur C., potrivit unui locuitor care face parte alături de el dintr-un consiliu de cartier. "Sincer, a căzut cerul pe mine, nu înţeleg, acest băiat a fost probabil atras" (de cineva în această acţiune), a spus bărbatul. "Sunt împreună cu el la reuniuni, unde nu vorbim despre politică, nici despre religie: suntem acolo pentru oraş, pentru a-i ajuta pe oameni, iar el a fost mereu corect cu noi, a avut poziţii de foarte mult bun simţ", a adăugat acesta.

Pe YouTube, Damien T. este cu toate acestea abonat la mai multe canale ale extremei drepte, precum cel al lui Henry de Lesquen, condamnat în 2018 pentru provocare la ură şi contestare a crimei împotriva umanităţii, sau regaliste, precum Cercul Richelieu.

Pagina sa de Facebook arată că lui îi place pagina grupului Acţiunea Franceză Lyon, alături de alte pagini ale aceleiaşi mişcări.

Întrebat despre aceste accesări online, Loic Dauric susţine că "nu este surprins" de aceasta, pentru că amicul său "este curios din fire". "Însă el nu are acele idei", "el este împotriva regaliştilor, pentru el, aceştia au nişte idei tâmpite", explică Dauric.

Atunci, de ce Damien T. a lansat strigătul lor de război, "Montjoie Saint-Denis", în momentul când l-a atacat pe preşedintele francez? În opinia lui Dauriac, nu trebuie văzut în aceasta o referinţă regalistă, ci mai degrabă o aluzie la filmul "Vizitatorii": în calitate de "medievalist", el ar fi putut la fel de bine să strige o replică din seria televizată Kaamelott.

Potrivit lui, Damien T. trăieşte din mici comenzi după ce a făcut, fără a le finaliza, studii de tanatopraxie (tehnică de îmbălsămare a decedaţilor). Cele două asociaţii ale lui sunt menite să susţină comuna şi istoria ei, "destul de bogată, cu Diane de Poitiers" (care a fost contesă de Saint-Vallier), "să apere imaginea frumoasă a Franţei".

Preşedintele Emmanuel Macron a fost agresat marţi de către un bărbat în timpul vizitei sale la Tain-l'Hermitage, în departamentul Drôme, dar gărzile de corp au intervenit prompt şi două persoane au fost arestate. Într-un fragment difuzat pe Twitter, Macron apare apropiindu-se de un grup de persoane strânse în spatele unui gard pentru a saluta oamenii care îl aşteptau. Când a întins mâna unui bărbat din mulţime, acesta se pare că l-a apucat de antebraţ şi l-a lovit peste faţă. În înregistrare, chiar înainte de incident, se aude strigătul de război regalist "Montjoie Saint Denis!", precum şi "Jos macronismul!". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani