Barbu: OUG privind concediile medicale, aprobată de Guvern; pentru mame - măsuri tranzitorii până la 1 octombrie

Barbu: OUG privind concediile medicale, aprobată de Guvern; pentru mame - măsuri tranzitorii până la 1 octombrie

Guvernul a aprobat, joi, Ordonanţa de Urgenţă referitoare la măsuri în domeniul sănătăţii, astfel că persoanele aflate în concediu medical vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei aflat în plată până la sfârşitul anului trecut, iar aceste măsuri sunt tranzitorii până la 30 iunie 2018, fiind prelungită perioada pentru mame până la 1 octombrie a acestui an, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

"Ordonanţa de urgenţă prevede măsuri pentru menţinerea drepturilor şi a nivelului cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate. Este vorba de persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru sarcină şi lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi pentru risc maternal. Toate aceste persoane vor beneficia de aceleaşi drepturi şi de acelaşi nivel al indemnizaţiei aflat în plată până la data 1 ianuarie 2018", a spus Barbu.

El a precizat că în şedinţa de Guvern s-a luat decizia ca pentru mame aceste dispoziţii să fie tranzitorii până la 1 octombrie 2018.

"În debutul şedinţei de Guvern, doamna prim ministru a rugat Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie cât se poate de repede pentru prorogarea termenelor iniţial prevăzute în ceea ce priveşte mamele. În şedinţa de Guvern s-a luat decizia ca pentru mame să fie aceste măsuri tranzitorii până la 1 octombrie 2018, iar pentru celelalte categorii de persoane asigurate aflate în concediu medical până la data de 1 iulie 2018", a adăugat Barbu.

El a mai spus că, în cazul în care la aceste persoane transferul sarcinii fiscale ar duce la diminuarea indemnizaţiei, se plafonează contribuţiile de asigurări sociale datorate, astfel încât să se menţină indemnizaţiile la nivelul aflat în plată până la 1 ianuarie 2018.

Potrivit lui Barbu, în cazul tuturor persoanelor care au primit indemnizaţii diminuate până acum angajatorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declaraţiei rectificative şi plăteşte diferenţele de indemnizaţii persoanelor în drept până la data de 31 martie 2018.

De asemenea, tot prin această ordonanţă de urgenţă, în primul semestru al anului 2018, se va menţine reglementarea care s-a aplicat anului trecut şi anume că stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, a mai spus Nelu Barbu.

Începând cu 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor va fi de 6 luni, realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediu medical, a adăugat Barbu.

Potrivit acestuia, vor fi în continuare excepţii pentru persoanele care suferă de afecţiuni grave - neoplazii, HIV/SIDA, urgenţe medico-chirugicale, boli infectocontagioase din grupa A sau risc maternal. Astfel, persoanele care suferă de aceste afecţiuni beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate nu au nevoie de stagiu de cotizare.

Tot prin acest act normativ se prelungeşte perioada de acordare a tratamentului în străinătate, în unităţi sanitare fie de stat sau private, până la finalul anului 2020, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment produs pe 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, a mai precizat Nelu Barbu.

El a menţionat că este vorba de 23 de persoane în acest moment care mai au nevoie de îngrijiri medicale.

În această ordonanţă de urgenţă se mai prevede instituirea unui sistem informatic de telemedicină rurală şi sistem informatic de telemedicină al apărării. "Acest sistem informatic de telemedicină rurală presupune ca medicii de familie din mediu rural să poată colabora, să poată ţină legătura cu medicii specialişti din spitalele judeţene şi instituţiile sanitare", a adăugat Nelu Barbu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina