Baschetbalistul turc Enes Kanter, care nu a putut intra sâmbătă în România, a revenit în SUA

Baschetbalistul turc Enes Kanter, care nu a putut intra sâmbătă în România, a revenit în SUA

Baschetbalistul turc Enes Kanter, jucător în NBA la Oklahoma City Thunder, a revenit duminică în Statele Unite după ce cu o zi înainte i-a fost interzisă intrarea în România ca urmare a anulării pașaportului său de către statul turc, motivată, potrivit lui, de criticile sale virulente la adresa președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

Pe contul său de Twitter, pivotul turc a salutat "Cea mai frumoasă țară din lume. Statele Unite ale Americii", text însoțit de o fotografie a sa într-un aeroport new-yorkez sub un panou de "Bun venit în SUA".

Enes Kanter a fost blocat sâmbătă timp de mai multe ore în aeroportul din București din cauza unei probleme cu pașaportul, după care s-a îmbarcat într-un avion cu destinația Londra, iar duminică a ajuns în Statele Unite.

Potrivit poliției de frontieră române, chestionată sâmbătă de AFP, "pașaportul său figura ca anulat în baza noastră de date, de aceea nu a putut intra pe teritoriul României".

Kanter, 25 de ani, a pus imediat această procedură pe opoziția sa declarată față de președintele turc Erdogan pe care l-a calificat ca "dictator" și "Hitler al secolului nostru".

El indicase că intenționează să organizeze o conferință de presă duminică la New York, dar agentul său a precizat canalului de televiziune ESPN că aceasta va avea loc luni.

Conform ESPN, Liga Nord-Americană (NBA) și doi senatori de Oklahoma au intervenit pe lângă Departamentul de Stat pentru a accelera reîntoarcerea baschetbalistului turc în Statele Unite, Kanter fiind deținător de carte verde (n.r.—permis de rezident permanent).

Pivotul, care evoluează în NBA din 2011, nu a mai reprezentat Turcia din același an și și-a mărturisit în trecut, pe contul său de Twitter, susținerea pentru Fethullah Gulen, fostul imam septuagenar care trăiește în exil în SUA din 1999 și a cărui extrădare o solicită Ankara, conchide AFP.

Baschetbalistul turc Enes Kanter a fost depistat, la controlul vamal de pe aeroportul Otopeni, că deținea un pașaport anulat de statul emitent, Turcia, și nu i s-a permis accesul în țară, au anunțat sâmbătă, pentru AGERPRES, reprezentanți ai Poliției de Frontieră.

"A venit la 13,20 pe Aeroportul Otopeni, cu o cursă care a făcut escală la Frankfurt și, la controlul de frontieră, polițistul de frontieră a constatat că pașaportul nu era valid, fiind anulat de statul emitent. El este cetățean turc. A venit din SUA, a făcut escală la Frankfurt, unde nu e verificat actul, și, când a sosit în România, polițistul de frontieră a constatat că avea anulat documentul. Singura condiție de a trece frontiera e să ai un document de călătorie valid. Nu i s-a permis intrarea în România și se va întoarce de unde a venit", au precizat sursele citate.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, Enes Kanter urma să participe sâmbătă și duminică, la București, la numeroase activități dedicate baschetului, dar și la Festivalul Multiculturalității, în cadrul căruia și-ar fi aniversat și ziua de naștere.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei