Băsescu despre dezinfectanți: SRI avea obligația să sesizeze parchetele; voi spune tot ce știu despre sănătate/educație

Băsescu despre dezinfectanți: SRI avea obligația să sesizeze parchetele; voi spune tot ce știu despre sănătate/educație

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat luni că SRI avea obligația să sesizeze parchetele pe tema dezinfectanților, menționând că are "serioase dubii" cu privire la informarea Președinției de către Serviciu pe acest subiect.

"Nu exclud posibilitatea ca SRI să fi făcut informări către instituții conduse de politicieni (am serioase dubii legate de informarea Președinției și încă îmi scotocesc memoria ca să-mi amintesc, și nu găsesc) cu privire la diluarea frauduloasă a dezinfectanților furnizați spitalelor, fie că a fost firma domnului Condrea, fie că sunt alte firme. Pentru că este vorba despre vieți omenești curmate prin fraudarea calității dezinfectanților, în mod cert SRI avea obligația să sesizeze parchetele, fie că este vorba despre PÎCCJ, DNA sau DIICOT. Vreau să știu dacă aceste instituții au fost sesizate. Si dacă da, cine a măsluit dosarele?", a scris Băsescu, pe Facebook.

În context, el a subliniat că SRI a informat strict cu privire la sesizări făcute unor structuri politice.

"Din păcate, prin purtătorul de cuvânt, SRI informează strict despre sesizări făcute unor structuri politice nu și despre instituții de anchetă și aplicare a legii. Personal sper că este doar o omisiune de comunicare. Dacă instituțiile de forță ale statului nu vor fi cinstite cu românii în acest caz, încrederea în stat se va prăbuși", a adăugat fostul președinte.

El a menționat că va face în această săptămână o conferință de presă în care va spune "tot ce știe" despre sănătate și educație.

Serviciul Român de Informații a trimis, în ultimii cinci ani, circa 100 de informări despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești, informează luni instituția.

Sursa citată menționează că informările au conținut și "aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară".

"Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează împreună cu celelalte instituții partenere pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară", precizează SRI.

SRI afirmă că printre beneficiarii legali ai informărilor pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, prim-ministrul și președintele României.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

2 Injecția care rezolvă cea mai mare problemă a bărbaților, în pat. Medicii spun că nu are efecte secundare, iar rezultatul este garantat VIDEO

3 „Suntem deja aici. România nu va trebui să lupte ca Ucraina”

4 „Gustul” manelelor și „lecția de manipulare a maselor cu Chris Martin”

5 ULTIMA ORĂ Trei stewardese de pe o cursă Wizzair rănite din cauza turbulențelor, preluate după aterizarea avionului pe Otopeni