Băsescu despre raportul comisiei privind prezidențialele: Sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii că nu merită o reacție

Băsescu despre raportul comisiei privind prezidențialele: Sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii că nu merită o reacție

Președintele PMP Traian Băsescu a afirmat sâmbătă că nu a avut curiozitatea să citească raportul Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 pentru că știe că scrutinul nu a fost fraudat în favoarea sa.

"Eu cred că sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii încât nu merită o reacție a mea, dar voi reflecta dacă o să reacționez sau nu. Gândiți-vă că la ora asta eu nici măcar nu am avut curiozitatea să citesc raportul, pentru că știu foarte bine că alegerile nu au fost fraudate în favoarea mea. Iar acest lucru este dovedit de faptul că, în timp ce noi am avut un singur om în secțiile de votare, deci PDL, ei au fost reprezentați de șase partide, toți împotriva candidaturii mele, susținători ai lui Geoană. Cum putea acel om să fure buletine de vot? (...) Sunt speculații de cea mai proastă calitate", a spus Băsescu, la Neptun, unde a participat la Școală de vară a tinerilor populari.

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, votat miercuri, precizează că s-au constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.

Potrivit raportului, "aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate".

"În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege. Pe cale de consecință, ținând cont de faptul că diferența dintre cei doi candidați a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68% din voturile valabil exprimate, și acțiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu, concluzionăm că amploarea acțiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor", se menționează în raport.

În document sunt precizate ca infracțiuni posibile constituirea unui grup infracțional organizat în vederea comiterii de infracțiuni electorale, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, a declarat că raportul pe care l-a elaborat acest for este parțial, pentru că unul dintre obiective nu a fost atins, și anume nu s-a putut afla dacă se susține acuzația publică de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor. Ea a adăugat că vor fi înaintate copii ale raportului comisiei la Parchetul General, la Consiliul Superior al Magistraturii și la Administrația Prezidențială, aceste instituții fiind cele care, potrivit legii, se pot autosesiza cu privire la persoanele și posibilele fapte constatate de comisia de anchetă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale