Băsescu despre referendumul anunțat de Iohannis: Trebuie văzut, însă, dacă grațierea e o problemă de interes național

Băsescu despre referendumul anunțat de Iohannis: Trebuie văzut, însă, dacă grațierea e o problemă de interes național

Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, consideră că, premergător declanșării unui referendum pe temele anunțate luni de șeful statului, Curtea Constituțională ar trebui să se pronunțe dacă grațierea este sau nu o problemă de interes național.

"Cred că s-a intrat într-o nouă fază a bătăliei dintre președinte și Parchete, pe de-o parte, Guvern, majoritatea parlamentară, pe de altă parte. Articolul 90 din Constituția României spune foarte clar că președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime prin referendum voința cu privire la probleme de interes național. Marea problemă este dacă o grațiere pentru câteva mii de oameni este sau nu o problemă de interes național. Aici, probabil că doar Curtea Constituțională ne poate da o indicație, o soluție, având în vedere că grațierea, spre exemplu, o face și președintele, grațieri individuale, se pot da legi. Deci, nu mi-aș permite să intru în teritoriul constituționaliștilor, să vorbim dacă o grațiere colectivă sau o OUG privitoare la modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR poate face obiectul unui referendum sau nu. Este complicat și pentru mine în momentul de față să-mi dau cu părerea", a declarat Traian Băsescu, luni, pentru AGERPRES, ca reacție la anunțul președintelui Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema grațierii și a modificării Codurilor penale.

Întrebat dacă, față de cele exprimate, vede necesară o consultare a Curții Constituționale înainte de declanșarea unui referendum, președintele PMP a spus: "Da, cred că doar Curtea Constituțională ne poate spune, pentru că nu avem nicio lege în care să fie descrisă sau în care să fie prinsă informația sau reglementarea că o grațiere este o problemă de interes național".

"Mă tem că în momentul de față este mai mult o chestiune de interes politic și de joc politic. (...) Am rețineri dacă o grațiere pentru 2.500-3.000 de oameni se încadrează în ideea de interes național. Trebuie clarificată, după părerea mea. Sigur, din punct de vedere moral, categoric este o problemă de moralitate națională, numai că Constituția este mult mai seacă", a adăugat Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislației în materie penală .

"Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă națională. Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii și dacă așa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu", a declarat șeful statului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 De unde vine expresia „Pe vremea lui Pazvante“. Filă întunecată din istoria Principatelor Române

3 Voi realizați că povestea asta este adevărată, s-a întâmplat în realitate?

4 Trebuie să citiți neapărat asta ca să vă dați seama în ce lume falsă trăim...

5 Zvonuri picante și speculații despre infidelitate și criză conjugală la vârful monarhiei britanice