Băsescu, întrebat de un jurnalist maghiar despre autonomia Ținutului Secuiesc: Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut!

Băsescu, întrebat de un jurnalist maghiar despre autonomia Ținutului Secuiesc: Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut!

Băsescu, întrebat de un jurnalist maghiar despre autonomia Ținutului Secuiesc: Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut! ​Fostul președinte Traian Băsescu a comentat, în termeni extrem de duri, într-un interviu acordat unui jurnalist maghiar, susținerea de către FIDESZ a autonomiei Ținutului Secuiesc. „Este ciudat că şi Stalin şi FIDESZ au aceeaşi viziune politică”, a spus Băsescu. Fostul președinte le-a transmis „dragilor vecini” că mai au o problemă când tot vorbesc despre tratatul de la Trianon. „Consolaţi-vă şi împăcaţi-vă cu propria istorie. Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut. Istoria nu-i ceas s-o dai înapoi”, a spus el.

Traian Băsescu a postat pe Facebook întrebările puse de jurnalistul maghiar Kulcsar Arpad și răspunsurile pe care i le-a dat, după ce conducerea PMP a votat pentru excluderea FIDESZ din PPE. 

Postarea fostului președinte:

Ieri, după votarea în Consiliul Naţional al PMP pentru excluderea FIDESZ, jurnalistul maghiar Kulcsar Arpad a solicitat un interviu. Îl redau mai jos.

1. Domnul Basescu a zis ca locul lui Fidesz nu este in EPP, ci intre 
marxistii. La cine se referea domnul Basescu mai exact?
R. Informaţia este greşită, atunci când m-am referit la partidele marxiste din UE, care îşi spun partide progresiste, nu m-am referit la FIDESZ.

2. Care este mai problematic, ca Fidesz sustine autonomia Tinutului 
Secuiesc, sau ca nu respecta contractele europene?
R. Ambele aspecte sunt în mod egal problematice pentru FIDESZ şi iată de ce:
a) Susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc: 
- Contravine Constituţiei României, iar susţinerea acestui lucru de către demnitari ai Ungariei şi ai FIDESZ este un amestec grosolan al ţării vecine în treburile interne ale României;
- În perioada când România s-a aflat sub ocupaţia URSS, prin voinţa lui Stalin, în România a existat Regiunea Autonomă Maghiară ce cuprindea, aproximativ, actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş. Regiunea a fost desfiinţată în 1968, la câţiva ani după retragerea Armatei Sovietice de pe teritoriul României, odată cu reorganizarea administrativă a ţării. Este ciudat că şi Stalin şi FIDESZ au aceeaşi viziune politică. 
b) Toate statele membre ale UE au negociat, au semnat şi au ratificat în parlamentele naţionale Tratatul de Aderare. În Tratat sunt menţionate competenţele exclusive ale UE şi competenţele partajate între UE şi guverne. Din moment ce un astfel de Tratat a fost ratificat, ţara, oricare ar fi ea, a cedat o bună parte din suveranitate către UE. Din păcate, FIDESZ a accentuat în ultimii ani un discurs suveranist care nu este corespunzător statutului de stat membru UE .
c) Şi mai aveţi voi o problemă, dragi vecini. Ce vă veni să tot vorbiţi de Tratatul de la Trianon? Pe cine credeţi că impresionaţi? Consolaţi-vă şi împăcaţi-vă cu propria istorie. Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut. Istoria nu-i ceas s-o dai înapoi.

3. Mai sunt partide care trebuie excluse din EPP? De pilda aliatul lui Fidesz din Romania, UDMR?
R. UDMR este un partid românesc ce reprezintă parte din cetăţenii români de etnie maghiară, partid cu care partidele din România au găsit întotdeauna soluţii care să consolideze drepturile celor 18 minorităţi ce trăiesc pe teritoriul României. Cred că apartenenţa UDMR la PPE este un lucru bun, la fel cum consider că este un lucru bun că UDMR este în Parlamentul României.

4. Aveti cumva propuneri despre cine ar trebui sa devina membru in EPP in locul lui Fidesz? Totusi, partidul european va pierde cam 12 europarlamentari in cazul Excluderii, cumva trebuie inlocuiti acei 
europarlamentari, nu?
R. FIDESZ nu va putea fi înlocuit în PPE, dar nimic nu este pierdut. Este posibil ca până pe 20 martie, chiar FIDESZ să aibe o perioadă de reflecţie şi să-şi ajusteze parte din abordările anti-europene, ceea ce ar putea duce la o reanalizare a PPE cu privire la excluderea FIDESZ.

5. Cine este forta politica din Ungaria acum cu care se poate coopera cel mai bine?
R. Socialiştii de la voi nu-mi plac. Eu am fost un om politic ce a avut o bună relaţie şi cu Victor Orban şi cu FIDESZ. Dar pentru mine orice bună relaţie se încheie atunci când încerci să încalci ordinea constituţională a ţării mele.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro