Băsescu: Nu am avut legături ilegale cu Securitatea; voi contesta decizia CAB la ÎCCJ

Băsescu: Nu am avut legături ilegale cu Securitatea; voi contesta decizia CAB la ÎCCJ

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu, fost şef al statului, a anunţat vineri că va contesta la Înalta Curte decizia Curţii de Apel Bucureşti care a decis că a colaborat cu Securitatea comunistă.

"Este o decizie a judecătorului, nu pot să o contest decât legal, ca om care a ţinut la construcţia unui sistem de justiţie. Deci voi contesta decizia la Înalta Curte. Nu cred că ce am făcut eu poate fi etichetat ca fiind colaborare cu Securitatea, mai ales că este vorba de documente din Institutul de Marină când instituţia care se ocupa de noi erau Contrainformaţiile militare, despre care recunosc că la 21 de ani habar n-aveam că sunt parte a Securităţii. Pentru mine este o oarecare amărăciune, după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele Securităţii şi le-am transferat către CNSAS, din dispoziţia mea am deschis arhivele Comitetului Central. Acum să am un asemenea verdict... Voi încerca să merg până la capăt, uzând de toate drepturile constituţionale pentru clarificarea lucrurilor", a declarat Băsescu la Digi 24.

Întrebat dacă s-a interesat despre existenţa vreunui document cu numele său în arhive, Băsescu a spus: "Nu, nu m-am interesat, pentru că nu mi-am făcut probleme. Ştiam că nu am avut legături ilegale cu Securitatea".

Curtea de Apel Bucureşti a admis vineri acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă . Decizia nu e definitivă.

"Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la CAB-S a-VIII-a CAF. Pronunţarea se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedură civilă", se arată în decizia instanţei. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa