Băsescu o URECHEAZĂ pe Kovesi: "A fost INOPORTUNĂ IEŞIREA. În mod CATEGORIC NU trebuia să existe o ieşire publică"

Băsescu o URECHEAZĂ pe Kovesi: "A fost INOPORTUNĂ IEŞIREA. În mod CATEGORIC NU trebuia să existe o ieşire publică"

Invitat la postul B1 TV, preşedintele PMP, Traian Băsescu, a apreciat drept inoportună ieşirea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în disputa publică pe care instituţia a avut-o cu SIE.

În mod categoric nu trebuie să existe o ieșire publică. În timpul mandatului meu a fost o dispută între un serviciu secret și un Parchet și i-am chemat la mine. Nici Parchetul, nici serviciul nu sunt într-o situație comodă din acest punct de vedere. Acea dispută era tot legată de nivelul de informații și mai ales de acuratețea informațiilor. Nu pot să spun despre ce instituții este vorba, dar ce s-a întâmplat acum m-a obligat să dau acest exemplu”, a declarat Băsescu.

El a adăugat că informaţiile SIE vor fi transmise Poliţiei sau SRI-ului, nu unui Parchet.

A fost inoportună ieșirea. În plus, eu mai știu un lucru: colateral, SIE mai poate să prindă astfel de informații, din presă, din discuțiile de la recepții de la ambasade, poate să prindă crâmpeie de discuții legate de corupție, dar niciodată nu o va transmite direct unui Parchet. O va transmite ori Poliției, ori SRI-ului. O vor procesa ei și o vor trimite către instituțiile de Parchet care au atribuții în zona respectivă. (...)Cred că a fost o ieșire voluntară a doamnei procuror general. Serviciile nu se luptă așa dacă au de dat o luptă între ele, se luptă pe tăcute. Nu ies să se dea în stambă”, a afirmat Traian Băsescu. 

În urmă cu câteva zile, Codruţa Kovesi a declarat că de când se află la conducerea DNA „nu a primit nicio sesizare de la SIE”, și a precizat că „este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi DNA”. „Cu toate astea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nicidespre iahturile de lux”, a declarat Kovesi. Ea a spus că nu este opţional să afli aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. „Credem că se pot cumpăra proprietăţi imobiliare în Franţa cu suma de peste 6,7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu afle despre acest lucru,? Este ilegal să deţii aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. Mi-e greu să cred că nu există informaţii. E de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro în altă ţară, când sume considerabile de bani sunt transferate prin off-shore-uri”, a mai declarat procurorul şef al DNA.

În replică, SIE a explicat că nu monitorizează românii aflați în străinătate. „SIE nu monitorizează cetățenii români aflați în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate”, se arată în comunicatul SIE. Serviciul a mai precizat că orice acțiune pe spațiile aliate se desfășoară doar în parteneriat cu structurile de informații locale și strict în limita competențelor serviciilor de informații, așa cum sunt acestea prevăzute în Comunitatea Informativă Nord-Atlantică/UE.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”