Băsescu pierde procesul cu CNCD și trebuie să plătească 600 de lei amendă pentru declarații la adresa romilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv ca fostul președinte Traian Băsescu să plătească amenda de 600 de lei primită de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declarația făcută în 2010 că mulți romi nomazi, "în mod tradițional, trăiesc din ce fură".

ÎCCJ a respins recursul declarat de Traian Băsescu și a menținut decizia dată de Curtea de Apel București pe 27 iunie 2014, instanță care confirmase amenda aplicată de CNCD în acest caz.

În noiembrie 2010, Traian Băsescu declara că mulți dintre etnicii romi din România trăiesc din câștigurile obținute prin furt, însă autoritățile de la București nu le pot interzice libera circulație în Uniunea Europeană.

Aflat la acea dată într-o vizită oficială în Slovenia, fostul președinte a fost întrebat de o jurnalistă slovenă în legătură cu măsurile luate de autoritățile române în privința romilor.

"Mai avem o problemă care trebuie spusă și care face dificilă integrarea romilor nomazi — foarte puțini vor să muncească. Mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaște cinstit și problemele pe care le are etnia însăși și problemele pe care le avem noi în a cunoaște etnia, nu vom găsi soluția problemei", a răspuns atunci Băsescu.

De asemenea, el a susținut că, atunci când era primar al Bucureștiului, le-a oferit locuri de muncă unor romi nomazi, la salubrizare, însă aceștia le-au abandonat.

Pe 10 februarie 2014, CNCD a decis amendarea lui Traian Băsescu cu 600 de lei, pe motiv că declarațiile făcute de șeful statului în 2010 privind romii care 'trăiesc din ce fură' reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

"Afirmația domnului președinte Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi 'foarte puțini vor să muncească; mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură', reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15, din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Reclamatul a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 600 lei", arăta atunci CNCD.

De asemenea, CNCD afirma că amenda a fost dată ținându-se cont de faptul că Traian Băsescu 'nu se află la prima faptă de discriminare'.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul