Fostul președinte, Traian Băsescu, propune o serie de măsuri pentru ”limitarea dezastrului”, printre care și contactarea Guvernului Federației Ruse ”pentru a primi informaţii cu privire la eficienţa vaccinului produs în Rusia, iar, în cazul unor concluzii pozitive, importarea de vaccinuri din Rusia dacă există cantităţi disponibile, până la livrarea vaccinurilor contractate de Comisia Europeană”, scrie G4Media .

Postarea fostului președinte a fost preluată de  Sputnik , care amintește că, în luna august, Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat de Centrul de cercetare „Gamalei” și produs în comun cu Fondul de investiții directe din Rusia. Acesta a fost numit „Sputnik V” .

Studiile clinice post-înregistrare ale substanței au început la Moscova la 7 septembrie, iar la 9 septembrie medicii au vaccinat primii participanți. În total, 40.000 de voluntari vor lua parte la studiu, din care 10.000 vor primi placebo, lucru necesar pentru a testa eficacitatea vaccinului.

Potrivit Sputnik, șeful Fondului rus de Investiții Directe, Kirill Dmitriev, a anunţat că cereri pentru achiziționarea a circa unui miliard de doze de vaccin au fost primite din peste 20 de țări. Potrivit afirmaţiilor acestuia, capacitățile disponibile în țară fac însă posibilă producerea a 500 de milioane de doze pe an. La 14 octombrie a fost înregistrat cel de-al doilea vaccin rusesc împotriva coronavirusului.

Fostul președinte Traian Băsescu mai propune, într-o postare pe Facebook, ca 80 la sută din personalul bugetar, cu excepţia personalului din sistemul de sănătate, să treacă la lucrul de la domiciliul, iar pentru cei care trebuie să vină la birou se va interzice prezenţa a doi funcţionari în acelaşi birou.

Traian Băsescu susține că este nevoie de ”reducerea drastică a transportului public de persoane, rămânând deschise doar traseele rutiere şi feroviare care deservesc obiective industriale, industrie alimentară, obiective energetice, de construcţii şi de telecomunicaţii, cu un program adaptat schimburilor de ture – până la primirea vaccinului”.

Context

Vaccinurile pentru Covid-19 dezvoltate de Rusia şi China au un neajuns comun: sunt bazate pe un virus de răceală comună la care au fost expuşi mulţi oameni, ceea ce le poate limita eficacitatea, potrivit unor experţi citaţi de Reuters, la începutul lunii septembrie.

Vaccinul companiei CanSino Biologics, aprobat pentru utilizarea de către armata chineză, este o formă modificată a adenovirusului de tip 5 (Ad5). Compania discută ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă în mai multe ţări, înainte de a finaliza studii clinice de amploare, a relatat publicaţia Wall Street Journal.

Un vaccin dezvoltat de Gamaleya Institute din Moscova, aprobat în Rusia la începutul lunii august, în pofida testării limitate a acestuia, este bazat pe Ad5 și pe un alt adenovirus mai puţin comun.

”Ad5 mă îngrijorează pentru că mulţi oameni au imunitate. Nu sunt sigur care este strategia lor… poate nu va avea o eficacitate de 70%. Ar putea avea o eficacitate de 40% și este mai bine decât nimic, până va exista altceva”, a declarat Anna Durbin, cercetător în domeniul vaccinurilor la Johns Hopkins University.

Vaccinurile sunt considerate ca fiind esenţiale pentru a opri pandemia care a ucis peste 845.000 de oameni la nivel mondial.

Ambii dezvoltatori au o experienţă de ani de zile cu vaccinuri pentru Ebola aprobate și care sunt bazate pe Ad2.

CanSino şi Gamaleya nu au răspuns solicitărilor pentru informaţii.

Cercetătorii au experimentat de-a lungul deceniilor vaccinuri bazate pe Ad5 împotriva unei varietăţi de infecţii, dar niciunul nu este utilizat pe scară largă. Acestea implică virusuri inofensive drept bază pentru a introduce în organism gene ale virusului ţintă, în acest caz noul coronavirus, declanşând o reacţie imunitară pentru combaterea virusului real.

Dar mulţi oameni au deja anticorpi pentru Ad5, care ar putea determina organismul să atace vectorul în loc să răspundă la coronavirus, ceea ce ar face vaccinul mai puţin eficace.

Mai mulţi cercetători au ales adenovirusuri alternative sau alte mecanisme de livrare.

Oxford University şi AstraZeneca şi-au bazat vaccinul pentru Covid-19 pe un adenovirus de la cimpanzei, evitând problema Ad5. Vaccinul candidat al Johnson & Johnson foloseşte Ad26, o tulpină mai rară.