
Băutură care consumată înainte de culcare ne îmbunătățește tranzitul. Trucul medicilor care schimbă tot
Nu există nimic mai plăcut decât să te trezești cu mintea limpede. Dar ce-ar fi să ai și un tranzit intestinal regulat — și un colon „curat”? Specialiștii spun că ar fi momentul să-ți regândești băutura preferată de seară. Deși alimentele bogate în probiotice și prebiotice devin tot mai populare în domeniul sănătății, un medic atrage atenția că deseori ignorăm cât de mult influențează lichidele pe care le consumăm frecvența și ușurința tranzitului intestinal.
„Oamenii încep să conștientizeze tot mai bine cum afectează alegerile alimentare digestia, însă rareori realizează impactul băuturilor. Este important să înțelegem toți factorii care contribuie la problemele cu tranzitul intestinal . De multe ori, schimbările simple pot rezolva problema, evitând astfel medicamentele și procedurile inutile”, explică dr. Uma Darji.
Uneori, sănătatea digestivă se îmbunătățește prin mici ajustări ale stilului de viață. Doi medici de familie și un dietetician din SUA, citați de Parade , subliniază că un anumit tip de băutură consumată înainte de culcare te poate ajuta când vine vorba despre mersul la toaletă dimineața.
Continuă să citești și spune „adio” senzației de balonare sau disconfort matinal.
Experții spun că această băutură consumată seara te ajută cel mai bine să mergi la toaletă dimineața
Dacă vrei să începi ziua fără probleme (adică să ai scaun dimineața cu ușurință), bea apă înainte de culcare.
„Apa menține scaunul moale prin atragerea umezelii în intestin, ceea ce îl face mai ușor de eliminat. De asemenea, susține contracțiile musculare ale colonului, care ajută la împingerea reziduurilor afară. Fără suficientă apă, scaunul devine uscat și tare, ceea ce duce la efort și constipație ”, explică dr. Chris Mohr, doctor în științe și nutriționist, consilier de fitness și nutriție la BarBend.
Dr. Darji este de acord și completează: „Apa funcționează ca un lubrifiant care ajută scaunul să se deplaseze prin colon”.
Există dovezi clare care susțin ideea că apa menține un tranzit intestinal eficient. De exemplu, un studiu publicat în BMC Public Health în 2025 , realizat pe aproape 15.000 de persoane, a găsit o legătură semnificativă între consumul de lichide și un risc mai scăzut de constipație .
Totuși, cercetătorii au vorbit despre „consumul de lichide”, nu doar despre apă. Deci, este apa singura soluție? Nu neapărat.
„Apa este cea mai bună alegere, dar și alte lichide precum ceaiurile din plante, supele clare sau alimentele bogate în apă, cum sunt fructele și legumele, ajută”, menționează dr. David Cutler, medic specialist în medicină de familie la Providence Saint John’s Health Center.
De ce te ajută apa să ai scaun regulat
Iaurtul grecesc, chefirul și suplimentele probiotice sunt tot mai des întâlnite în coșurile de cumpărături ale oamenilor. În zona băuturilor, mulți preferă kombucha (băutură fermentată obținută prin fermentarea ceaiului îndulcit, de obicei negru sau verde) pentru a-și îmbunătăți sănătatea digestivă . Totuși, medicii subliniază că un gest simplu — să bei suficientă apă — poate avea un impact major asupra tranzitului intestinal. Și chiar te poate ajuta să mergi la toaletă dimineața, dacă asta îți dorești.
1. Apa ajută la înmuierea scaunului
Putem face față lucrurilor dificile, dar cu siguranță nu vrem ca primul lucru dimineața să fie un scaun tare și greu de eliminat. Din fericire, consumul suficient de apă cu o seară înainte, dar și pe tot parcursul zilei, te poate scuti de acest disconfort matinal. Dr. Darji explică faptul că apa menține scaunul moale și ușor de eliminat prin colon.
„Le explic pacienților așa: pentru un scaun ideal, ai nevoie ca acesta să fie moale și colonul să-l poată împinge ușor afară — deci moale și ușor de împins. Când ești bine hidratat, corpul poate folosi apa din scaun pentru a-l menține moale și a-l elimina ușor. Dacă ești deshidratat, așa cum sunt majoritatea oamenilor, colonul extrage apa din scaun pentru a o folosi în alte funcții esențiale ale organismului”, explică dr. Darji.
Rezultatul? Scaunul devine mai tare, mai greu de eliminat și crește riscul de constipație. Dr. Cutler atrage atenția că acest risc este și mai mare în timpul verii: „Căldura din sezonul estival poate duce la deshidratare și, implicit, la tulburări ale tranzitului intestinal”.
2. Apa influențează modul în care corpul procesează fibrele
Probabil știi deja că fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Totuși, consumul de fibre fără suficientă apă poate avea efectul opus și poate îngreuna eliminarea scaunului.
„Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile au nevoie de apă pentru a funcționa corect. Fibrele solubile formează o substanță gelatinoasă atunci când se combină cu apa, ceea ce ajută la înmuierea scaunului. Fibrele insolubile oferă volum, iar apa contribuie la deplasarea acelui volum prin intestin. Fără apă suficientă, fibrele pot agrava constipația, ducând la un scaun uscat și voluminos”, explică dr. Cutler.
3. Apa reduce complicațiile asociate cu afecțiuni cronice
Toată lumea are de câștigat din consumul regulat de apă, însă dr. Cutler subliniază că este cu atât mai important să fii atent la hidratare dacă suferi de o afecțiune cronică ce afectează digestia — cum ar fi sindromul de colon iritabil sau constipația cronică.
„Pe termen lung, o hidratare insuficientă poate contribui la constipația cronică, ceea ce poate agrava sindromul de colon iritabil sau constipația funcțională, mai ales la persoanele în vârstă”, explică el.
Momentul optim pentru a bea lichide înainte de culcare
Poate îți dorești să mergi la toaletă dimineața, imediat după ce te trezești, dar cu siguranță nu vrei să te trezești în toiul nopții ca să mergi la baie să urinezi. Momentul în care alegi să bei ultima băutură din zi poate face diferența și îți poate oferi echilibrul ideal.
„Recomand să nu mai bei cantități mari de lichide cu aproximativ două ore înainte de culcare. Nu este o regulă fixă, dar folosește acest interval ca reper și ajustează în funcție de cum reacționează corpul tău. Dacă te trezești noaptea ca să mergi la baie, poate fi nevoie să bei mai devreme”, spune dr. Mohr.
Unii oameni, completează dr. Cutler, pot avea nevoie să întrerupă consumul de lichide chiar și cu patru ore înainte de somn. Totuși, pentru alții, poate fi suficient să se oprească din băut cu doar o oră înainte de culcare.
Dr. Mohr explică faptul că scopul este să-i dai corpului tău timpul necesar pentru a procesa lichidele, reducând astfel riscul de a te trezi noaptea pentru a merge la toaletă: „Dacă îți este sete, poți să iei câteva înghițituri, dar încearcă să te hidratezi mai bine în prima parte a zilei”.
Cât de des ar trebui să ai scaun într-o zi
Nu există un răspuns universal valabil când vine vorba despre frecvența scaunelor, subliniază specialiștii. „Frecvența, consistența, culoarea și mirosul scaunului pot varia mult chiar și la persoane perfect sănătoase”, explică și dr. Cutler.
Dr. Mohr confirmă acest lucru: „Este considerat normal orice între trei scaune pe săptămână și trei pe zi, în funcție de persoană. Pentru majoritatea, apare cel puțin o dată pe zi. Mai important decât frecvența este ușurința eliminării, consistența și dacă senzația este de golire completă”.
Potrivit specialistului, următoarele semne pot indica probleme care merită investigate mai atent:
- Necesitatea de a depune efort frecvent pentru a merge la toaletă.
- Scaun tare, uscat sau sub formă de biluțe.
- Prezența sângelui în scaun sau pe hârtia igienică
- Lipsa scaunului timp de mai mult de trei zile.
- Schimbări bruște în frecvență sau consistență.
Dacă observi astfel de simptome, este indicat să discuți cu medicul de familie. Acesta poate face o evaluare inițială și, dacă este cazul, te poate trimite la un specialist.
Sursa: adevarul.ro