BBC: Șoferii est-europeni trăiesc în camion timp de mai multe luni

Șoferii de camion care transportă bunuri în Europa Occidentală pentru Ikea și alți retaileri sunt plătiți cu mai puțin de trei lire sterline pe oră și sunt obligați să trăiască în cabina camionului pentru mai multe luni, arată o investigație realizată de BBC.

"Te simți ca un prizonier. Ca o pasăre în cușcă", a declarat Emilian, un șofer din România care este angajat de o subsidiară din Slovacia a companiei norvegiene de transport rutier Bing. Emilian a mărturisit că trăiește în camion pentru perioade de timp de până la patru luni, dormind într-un sac de dormit în spatele camionului unde își gătește și mâncare utilizând un aragaz portabil.

Potrivit legislației europene, șoferii de camion trebuie să facă săptămânal o pauză de 45 de ore, însă guvernele nu reușesc să impună această normă. Emilian spune că nu poate să doarmă în altă parte pentru că primește 45 de euro (40 de lire sterline) pe zi, bani care ar trebui să acopere atât mesele cât și costul hotelului.

În timp ce Emilian câștigă un salariu mediu lunar de 477 euro (420 de lire sterline), un șofer danez de camion câștigă în medie 2.200 de euro pe lună.

Acesta nu este un caz singular, BBC susținând că a văzut contractele șoferilor care lucrează pentru unii din cei mai mari contractori ai Ikea și care sunt plătiți cu salarii mici din Europa de Est chiar dacă lucrează timp de mai multe luni în Europa Occidentală. De exemplu, șoferii din Republica Moldova susțin că primesc în medie un salariu de 150 de euro pe lună din partea angajatorilor.

În acest condiții au început acțiunile în justiție împotriva unora dintre contractorii Ikea. Luna trecută, un tribunal din Olanda a decis că Brinkman, o companie care livrează flori pentru Ikea în Marea Britanie și țările scandinave, a încălcat legea pentru că salariile plătite șoferilor nu respectă normele din Olanda.

Edwin Atema de la sindicatul FNV crede că Ikea trebuie să fie la curent cu condițiile în care trăiesc șoferii care livrează produsele sale. "Ikea are puterea și instrumentele necesare pentru a schimba, într-o clipă, modelul de business", a declarat Edwin Atema.

În replică, grupul Ikea a anunțat că analizează foarte serios aceste informații și că are norme stricte când vine vorba de salarii și condițiile de lucru ale furnizorilor săi.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

2 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

3 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

4 Orban spune că Ioan Cupșa poate fi ministrul Justiției. Este singurul liberal care a votat legea recursului co…

5 BREAKING / Meleșcanu ar putea fi demis de la șefia Senatului prin decizie a CCR! Judecătorul raportor, Daniel Mo…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta