BCR precizează că nu a fost citată în niciun dosar penal

BCR precizează că nu a fost citată în niciun dosar penal

Banca Comercială Română precizează că nu a fost citată până la această dată în niciun dosar penal pentru vreo faptă reținută în sarcina sa, potrivit unui comunicat al băncii.

"Menționarea sintagmei de 'spălare de bani' reflectă o plângere făcută cu rea credință de către un denunțător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ 1 milion de euro, în calitate de proprietar al unei creanțe reprezentând onorariu executor judecătoresc", se spune în comunicat.

BCR precizează că s-a aflat într-un litigiu cu denunțătorul, iar contestația băncii a fost admisă definitiv, cel în cauză având de restituit băncii suma încasată nejustificat. BCR a formulat cerere de insolvență împotriva denunțătorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligațiilor de restituire, schimbându-și sediul și înregistrând o altă cerere de insolvență la o altă instanță din țară.

"BCR se află într-un proces perfect legal de recuperare și vânzare a garanțiilor imobiliare (clădiri, terenuri etc.) aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Brașov. Acțiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate în favoarea băncii în contul creanțelor pe care banca le avea împotriva debitorului) au fost desfășurate în integralitate cu respectarea dispozițiilor legale, în cadrul derulării procedurii de insolvență și în scopul recuperării creditului neperformant înregistrat de BCR; toate contestațiile formulate de denunțător împotriva actelor îndeplinite în cadrul procedurii de insolvență au fost supuse controlului judiciar fiind respinse definitiv", se menționează în comunicat.

BCR mai precizează că regretă situația reflectată incorect și susține că aceasta a fost cauzată de faptul ca banca nu a fost parte în litigiul soluționat de Curtea de Apel București, pentru a formula eventuale apărări în cauză. De asemenea, banca solicită "responsabilitate în interpretarea unor detalii incomplete și formulări neclare".

Un judecător de la Curtea de Apel București a dispus ca DIICOT și DNA să efectueze verificări în legătură cu posibila săvârșire a unor infracțiuni de spălare de bani de către Banca Comercială Română.

În 2007, BCR a oferit un credit de 80 de milioane de euro unei firme deținute de omul de afaceri Dan Fischer (decedat în 2012), pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar în Poiana Brașov. Firma lui Dan Fischer a intrat însă în faliment, iar societatea sa a fost scoasă la vânzare de către Euro Insol SPRL, ce aparține lui Remus Borza. Firma avea mai multe loturi de teren în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov și complexul turistic Silver Mountain din Poiana Brașov. În urma unei licitații organizate în mai 2014, BCR a cumpărat aceste active imobiliare.

Ulterior, o altă societate de insolvență a depus la DNA o sesizare în legătură cu suspiciuni de corupție care îl priveau pe Remus Borza și Euro Insol SPRL, în legătură cu acea licitație de lichidare.

DNA a dat o soluție de clasare, însă societatea de insolvență a atacat decizia la Curtea de Apel București, instanță care a dispus ca DNA și DIICOT să cerceteze acest caz.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”