Beijing: Pompeo ''nu poate prezenta probe'' că virusul a ieşit dintr-un laborator chinez, pentru că "nu există"

Beijing: Pompeo ''nu poate prezenta probe'' că virusul a ieşit dintr-un laborator chinez, pentru că "nu există"

Secretarul de stat american Mike Pompeo "nu poate prezenta probe" privind o scurgere a noului coronavirus dintr-un laborator din China, pentru că "nu există", a transmis miercuri Beijingul, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei americane a afirmat duminică faptul că ar exista "probe uriaşe" că virusul aflat la originea epidemiei de COVID-19 a pornit dintr-un laborator de virologie din Wuhan, oraşul din centrul Chinei unde a apărut boala la sfârşitul anului trecut.

"Pompeo s-a exprimat în mai multe rânduri, dar nu poate prezenta probe", a declarat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe, Hua Chunying.

"Şi de ce? Deoarece nu există niciuna", a afirmat ea, adăugând că această chestiune a originii epidemiei ar trebuie lăsată pe seama experţilor ştiinţifici, şi "nu pe seama politicienilor care mint în numele nevoilor de politică internă".

Washingtonul şi-a intensificat presiunea asupra Beijingului în ultimele săptămâni, acuzând regimul comunist că a reacţionat cu întârziere la apariţia epidemiei, şi apoi, direct, că a permis scurgerea virusului de la Institutul de Virologie din Wuhan.

"Există probe uriaşe că de acolo a pornit", a declarat duminică secretarul de stat american la postul de televiziune ABC.

"Nu este prima dată" când China pune astfel "lumea în pericol" din cauza "unor laboratoare care nu respectă normele", a insistat el, fără a dori să spună dacă este de părere că noul coronavirus a fost eliberat intenţionat de Beijing.

Televiziunea publică chineză a calificat încă de luni afirmaţiile lui Pompeo ca fiind "demente".

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat la rândul său joi că va impune Beijingului noi taxe vamale punitive ca sancţiune pentru răspândirea epidemiei şi pentru consecinţele acesteia asupra economiei americane. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 Așa o fi?

4 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …