Beijing: Pompeo ''nu poate prezenta probe'' că virusul a ieşit dintr-un laborator chinez, pentru că "nu există"

Beijing: Pompeo ''nu poate prezenta probe'' că virusul a ieşit dintr-un laborator chinez, pentru că "nu există"

Secretarul de stat american Mike Pompeo "nu poate prezenta probe" privind o scurgere a noului coronavirus dintr-un laborator din China, pentru că "nu există", a transmis miercuri Beijingul, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei americane a afirmat duminică faptul că ar exista "probe uriaşe" că virusul aflat la originea epidemiei de COVID-19 a pornit dintr-un laborator de virologie din Wuhan, oraşul din centrul Chinei unde a apărut boala la sfârşitul anului trecut.

"Pompeo s-a exprimat în mai multe rânduri, dar nu poate prezenta probe", a declarat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe, Hua Chunying.

"Şi de ce? Deoarece nu există niciuna", a afirmat ea, adăugând că această chestiune a originii epidemiei ar trebuie lăsată pe seama experţilor ştiinţifici, şi "nu pe seama politicienilor care mint în numele nevoilor de politică internă".

Washingtonul şi-a intensificat presiunea asupra Beijingului în ultimele săptămâni, acuzând regimul comunist că a reacţionat cu întârziere la apariţia epidemiei, şi apoi, direct, că a permis scurgerea virusului de la Institutul de Virologie din Wuhan.

"Există probe uriaşe că de acolo a pornit", a declarat duminică secretarul de stat american la postul de televiziune ABC.

"Nu este prima dată" când China pune astfel "lumea în pericol" din cauza "unor laboratoare care nu respectă normele", a insistat el, fără a dori să spună dacă este de părere că noul coronavirus a fost eliberat intenţionat de Beijing.

Televiziunea publică chineză a calificat încă de luni afirmaţiile lui Pompeo ca fiind "demente".

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat la rândul său joi că va impune Beijingului noi taxe vamale punitive ca sancţiune pentru răspândirea epidemiei şi pentru consecinţele acesteia asupra economiei americane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...