Beijingul îi dă asigurări preşedintelui francez Emmanuel Macron că vaccinurile chinezeşti sunt "eficiente şi sigure"

Beijingul îi dă asigurări preşedintelui francez Emmanuel Macron că vaccinurile chinezeşti sunt "eficiente şi sigure"

Vaccinurile chinezeşti "sunt eficiente şi sigure", a afirmat vineri diplomaţia chineză, a doua zi după declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care a criticat opacitatea serurilor dezvoltate în China şi chiar riscurile acestora în faţa noilor variante de coronavirus, relatează AFP.

"Guvernul chinez acordă o mare importanţă siguranţei şi eficacităţii vaccinurilor anti-COVID", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin.

"Pe baza studiilor clinice de fază 3, este clar că vaccinurile chinezeşti sunt eficiente şi sigure", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

"Comunitatea internaţională trebuie să fie mai degrabă unită decât divizată în legătură cu problema vaccinurilor", a adăugat el, ca răspuns la o întrebare privind declaraţiile lui Emmanuel Macron.

În timpul unei reuniuni cu grupul de reflecţie american Atlantic Council, preşedintele francez a estimat joi că Beijingul a condus "o diplomaţie a vaccinului" în mai multe ţări în curs de dezvoltare, fără însă a furniza informaţii transparente cu privire la eficacitatea acestor produse.

"Asta înseamnă că, pe termen mediu şi lung, este aproape sigur că, dacă acest vaccin nu este potrivit, va facilita apariţia de noi variante de coronavirus, nu va remedia situaţia ţărilor" în cauză, a avertizat el.

China a aprobat oficial, până în prezent, la sfârşitul lunii decembrie doar unul dintre vaccinurile sale, dezvoltat de laboratorul Sinopharm, care afirmă că ar avea o rată de eficacitate de 79%. Beijingul a început însă din vara trecută să vaccineze de urgenţă anumite categorii de populaţie "expuse riscului", precum diplomaţi sau studenţi care pleacă în străinătate.

Alături de produsul de la Sinopharm, un alt vaccin, realizat de laboratorul Sinovac, a fost testat la scară largă în mai multe ţări, în special în Brazilia, unde a fost înregistrată o rată de eficacitate globală de 50,38%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro