Belarus: Aleksandr Lukaşenko, felicitat cu ocazia zilei de naştere de Vladimir Putin şi invitat la Moscova, în timp ce protestele continuă

Belarus: Aleksandr Lukaşenko, felicitat cu ocazia zilei de naştere de Vladimir Putin şi invitat la Moscova, în timp ce protestele continuă

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a contactat telefonic duminică pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a-l felicita cu ziua de naştere şi a-l invita într-o vizită la Moscova, o dovadă de sprijin din partea Kremlinului, în timp ce mii de protestatari au ieşit din nou pe străzile din centrul Minskului pentru a cere retragerea de la putere a lui Lukaşenko, informează Reuters.

Preşedintele Lukaşenko, ce a împlinit duminică 66 de ani, se confruntă cu ample proteste şi greve de când a câştigat alegerile prezidenţiale din 9 august, pe care oponenţii săi le consideră fraudate. Lukaşenko neagă fraudarea alegerilor şi susţine că a câştigat alegerile cu peste 80% şi că protestele sunt alimentate de peste hotare.

"A fost stabilită o întrevedere la Moscova în următoarele săptămâni", informează un comunicat al Kremlinului după apelul telefonic al lui Putin.

Putin a declarat joi că este pregătit să desfăşoare forţe în Belarus dacă protestele post-electorale degenerează în această ţară, cerând totodată părţilor o soluţionare negociată.

Miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord politic cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiaţi preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Opoziţia, a cărei lideră Svetlana Tihanovskaia. s-a refugiat în Lituania, a organizat două manifestaţii uriaşe la 16 şi 23 august. Duminică, 30 august, aproape 400 de sportivi belaruşi s-au alăturat contestatarilor, publicând un apel la organizarea de noi alegeri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?