Belarus: Doi membri ai 'Consiliului de coordonare' al opoziţiei, arestaţi la Minsk

Belarus: Doi membri ai 'Consiliului de coordonare' al opoziţiei, arestaţi la Minsk

Doi membri ai 'Consiliului de coordonare', format de opoziţia din Belarus pentru a organiza o tranziţie politică după scrutinul prezidenţial contestat din 9 august, au fost reţinuţi luni la Minsk, a anunţat anturajul acestora, transmite AFP.

Serghei Dilevski şi Olga Kovalkova au fost arestaţi de poliţia antirevoltă la intrarea în uzina de tractoare de la Minsk, a declarat pentru AFP Denis Sadvoski, un aliat politic al Olgăi Kovalkova.

Serghei Dilevski este preşedintele comitetului de grevă al uzinei.

Serviciul de presă al opoziţiei a confirmat aceste arestări, precizând că ele au avut loc 'în cadrul unei proceduri administrative', care ar putea avea legătură cu manifestaţia de amploare, neautorizată, desfăşurată duminică la Minsk.

Olga Kovalkova, însoţită de un alt membru al consiliului, avocatul Maxim Znak, a depus vineri o plângere la Curtea Supremă pentru a obţine anularea alegerilor prezidenţiale, oficial câştigate de preşedintele Aleksandr Lukaşenko cu 80% din voturi.

Opoziţia consideră că învingătorul real a fost reprezentanta sa Svetlana Tihanovskaia, în prezent refugiată în Lituania.

Ministrul german de externe Heiko Maas, care întreprinde luni o vizită în Ucraina, a reiterat apelul european către Lukaşenko să accepte dialogul pentru rezolvarea unei 'situaţii critice'.

'Cred că Lukaşenko vede că în ultimele săptămâni străzile s-au umplut de manifestanţi. De aceea facem apel să nu se recurgă la violenţe, să se respecte drepturile manifestanţilor', a adăugat Maas.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi imagini cu ce-au lăsat americanii în Afganistan...

2 VIDEO Stupoare în Rusia! / Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

3 VIDEO Imagini ca de la răscoala din 1907 în Franța...

4 „Cine este bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu?” / Scrisoarea de adio lăsată de tatăl criminal înainte să-și ucidă fiul

5 Un fost șef în CIA explică de ce Moldova ar trebui să se unească cu România