Belarus: Un oligarh, fost aliat al președintelui Lukașenko, a fost arestat

Belarus: Un oligarh, fost aliat al președintelui Lukașenko, a fost arestat

Omul de afaceri belarus Iuri Cij, fost mult timp un aliat al președintelui Alexandr Lukașenko, a fost arestat pentru ''evaziune fiscală la scară largă'', au anunțat duminică autoritățile, relatează AFP și Reuters. Iuri Cij (52 de ani) a fost arestat în același timp cu un grup de alte persoane, suspectate c-ar fi complicii săi, a precizat un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate belaruse, Dmitri Pobiarin.

Oligarhul, care este de asemenea președintele clubului de fotbal Dinamo Minsk, este considerat drept una dintre cele mai influente personaje din Belarus. El a făcut obiectul unor sancțiuni din partea Uniunii Europene în 2012 pentru o presupusă susținere financiară a regimului lui Lukașenko.

Justiția europeană a recunoscut totuși în octombrie că presupusul sprijin financiar nu a fost dovedit și că includerea lui pe ''lista neagră'' a Uniunii Europene ''nu este justificată''.

Uniunea Europeană a ridicat oficial în februarie sancțiunile în cazul a 170 de personalități belaruse, inclusiv Lukașenko, ca răspuns la eliberarea de către Minsk a unor deținuți politici pe care europenii o cereau de mult timp și ca urmare a derulării ''într-o atmosferă fără violență'' a alegerilor prezidențiale în octombrie 2015.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...