Belarus/Rusia:Svetlana Tihanovskaia regretă decizia lui Putin de a purta un dialog cu Lukaşenko, 'un uzurpator', şi nu cu poporul belarus

Belarus/Rusia:Svetlana Tihanovskaia regretă decizia lui Putin de a purta un dialog cu Lukaşenko, 'un uzurpator', şi nu cu poporul belarus

Una din personalităţile de prim-plan a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a criticat întâlnirea de luni dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a calificat drept un 'uzurpator', relatează AFP.

'Regret că aţi decis să purtaţi un dialog cu un uzurpator şi nu cu poporul belarus', menţionează Svetlana Tihanovskaia într-o declaraţie transmisă din Lituania, unde s-a refugiat după alegerile contestate din 9 august în Belarus.

'Aş dori să-i reamintesc lui Vladimir Putin că orice se va conveni în cadrul reuniunii de la Soci va rămâne fără valoare legală. Noul guvern va revizui toate acordurile semnate de către Lukaşenko în mod nelegitim', a insistat ea în acest text.

Tihanovskaia revendică victoria la alegerile prezidenţiale din 9 august, acuzând guvernul de trucarea scrutinului în favoarea lui Aleksandr Lukaşenko.

De la aceste alegeri, fosta republică sovietică este zguduită de proteste în masă revendicând sfârşitul domniei lui Lukaşenko, care se află de 26 de ani la putere.

Fost preşedinte de colhoz, Lukaşenko conduce cu o mână de fier Belarus şi a declanşat o represiune violentă împotriva manifestanţilor.

Principal aliat al liderului politic de la Minsk, Vladimir Putin doreşte să unifice Rusia şi Belarus şi şi-a însoţit propunerile de ajutor militar şi economic cu apeluri de integrare mai strânsă.

Potrivit analiştilor, Putin ar putea încerca să exploateze vulnerabilitatea omologului său belarus pentru a-i smulge concesii, dar orice acord care compromite suveranitatea şi independenţa Belarus este susceptibil să-i înfurie şi mai mult pe protestatarii belaruşi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /