Belarusul mediatizează cazuri de migranţi agresaţi când încercau să treacă graniţa în Lituania

Belarusul mediatizează cazuri de migranţi agresaţi când încercau să treacă graniţa în Lituania

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus miercuri o anchetă după moartea unui migrant irakian la graniţa cu Lituania, pe fondul tensiunilor politice şi migratorii dintre cele două ţări, relatează AFP.

De asemenea, grănicerii belaruşi au anunţat că aproximativ 40 de migranţi, inclusiv femei şi copii, au revenit în Belarus cu ''leziuni corporale'' după ce au fost respinşi de Lituania.

În acest timp, Lituania şi Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranţi, în special irakieni, ca represalii pentru sancţiunile europene impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei şi pentru găzduirea unor opozanţi belaruşi pe teritoriul lituanian.

Guvernul lituanian a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi au trecut graniţa Lituaniei venind dinspre Belarus, faţă de numai 81 în tot anul trecut. Autorităţile de la Vilnius au început de asemenea să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul.

Un migrant irakian, bătut violent, a fost găsit miercuri de grănicerii belaruşi la Beniakoni, aproape de frontiera lituaniană. Apoi el ''a murit în braţele grănicerilor belaruşi'', potrivit canalului de Telegram al preşedinţiei belaruse.

Lukaşenko a dispus deschiderea unei anchete şi găsirea rudelor migrantului pentru a le emite o viză să vină să recupereze din Belarus corpul celui decedat, anunţă acelaşi canal.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut explicaţii autorităţilor irakiene despre plecările unor migranţi irakieni de pe aeroportul din Bagdad către Belarus, de unde aceştia îşi continuă drumul spre Lituania. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse a respins marţi aceste ''acuzaţii gratuite (...) contrare realităţii''.

Preşedintele Lukaşenko a declarat luna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei