Belarusul și-a declarat disponibilitatea de a folosi arme nucleare dacă este necesar

Belarusul și-a declarat disponibilitatea de a folosi arme nucleare dacă este necesar

După cum s-a menționat în Consiliul de Securitate al republicii, specialiștii locali au urmat un ciclu complet de pregătire în Rusia.

Teste cu rachete purtătoare de arme nucleare rusești. Foto: Profimedia

Specialiștii din Belarus au toate abilitățile necesare pentru a folosi, dacă este necesar, armele nucleare tactice rusești aflate în republică, a declarat primul adjunct al secretarului de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, Pavel Muraveiko, comentând declarațiile șefei Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, despre presupusa lipsă de dorință a personalului militar din Belarus de a opera arme nucleare.

"Dacă ei [adversarii Minskului] cred așa, atunci aș dori în primul rând să-i protejez de acele gânduri nebunești, idei nebunești, pentru a testa în practică dacă belarușii știu să folosească aceste arme. Cu toată responsabilitatea, pot spune că, primind de la Federația Rusă focoase nucleare, specialiștii noștri au trecut printr-un ciclu complet de pregătire în Rusia, au elaborat un set de activități pe simulatoare și în facilități reale din Federația Rusă, au trecut o anumită procedură de control și autorizare, după ce au primit oportunitatea corespunzătoare să dețină și să folosească aceste arme”, a spus Muraveiko într-un interviu pentru canalul STV, subliniind că belarușii „au spiritul, voința și disponibilitatea, dacă este necesar, prin toate mijloacele” de a-și apăra țara.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 25 martie că Moscova, la cererea Minsuluik, va desfășura în Belarus arme nucleare tactice, similar cu ceea ce au făcut Statele Unite de mai mult timp pe teritoriul unor aliați ai săi. Moscova a predat sistemul de rachete Iskander, care poate transporta arme nucleare,către Minsk și a ajutat la reechiparea aeronavelor din Belarus astfel încât acestea să poată folosi muniție specială. Oamenii de știință și piloții de rachete din Belarus au urmat o pregătire adecvată în Rusia.

Pe 16 iunie, Putin a remarcat că primele focoase nucleare rusești au fost livrate în Belarus, iar întregul lot va ajunge înainte de sfârșitul anului.

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a declarat pe 23 iunie că o parte semnificativă a muniției planificate pentru livrare se afla deja în republică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene