Belgia - Anchetă demarată din cauza unui site care recruta studente pentru "bărbați bogați"

Belgia - Anchetă demarată din cauza unui site care recruta studente pentru "bărbați bogați"

Parchetul din Bruxelles a demarat o anchetă pentru "incitare la desfrâu" după valul de indignare apărut în rândul publicului din cauza unei reclame la un site de întâlniri care recruta studente pentru "oameni bogați" în apropiere de universitățile belgiene, au anunțat miercuri reprezentanții acestei instituții, citați de AFP.

"O anchetă a fost deschisă pentru a stabili dacă o campanie publicitară, 'Rich meet beautiful' (care poartă numele unui site de întâlniri online, n.r.), constituie o infracțiune penală", a anunțat Parchetul din Bruxelles, precizând că delictul prezumtiv este "incitare la desfrâu a unei persoane majore într-un loc public".

Afișul publicitar, expus pe remorca unui camion staționat în apropiere de Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), a fost confiscat, șoferul camionului în cauză și un pieton au fost audiați, iar Poliția continuă să efectueze cercetări pentru "a afla cine este adevăratul responsabil pentru această campanie publicitară", a precizat Parchetul belgian într-un comunicat.

Adresându-se victimelor potențiale cu mesajul "Salut, studentelor", controversatul afiș, ilustrat cu un bust feminin acoperit de un sutien roșu, continua astfel: "Îmbunătățiți-vă stilul de viață, ieșiți în oraș cu un 'sugardaddy'". Afișul prezenta și un link cu adresa unui site de întâlniri online, ce a fost lansat în urmă cu câteva săptămâni.

Această reclamă a generat un val de critici și numeroase plângeri ce au fost depuse de publicul larg. Municipalitatea din Bruxelles a emis miercuri un ordin prin care a interzis reclama în cauză pe teritoriul capitalei belgiene.

Administratorii site-ului afirmă că vor să îi ajute pe 'sugardaddies' ('tătici de zahăr' — termen care desemnează bărbați în vârstă și bogați, care susțin financiar tinere în schimbul unor servicii sexuale sau doar pentru a se afișa împreună în societate, n.r.) să intre în legătură cu 'sugarbabies' — 'fete de zahăr', a căror principală caracteristică pare să fie aceea că sunt tinere, frumoase, de preferat studente și în căutarea unor mijloace de a se susține financiar.

Contactat luni de AFP, directorul general al site-ului, norvegianul Sigurd Vedal, a declarat că dorește să străbată toată Belgia, o țară care reprezintă una dintre prioritățile sale comerciale, cu ajutorul a 10 camioane-reclamă în săptămânile următoare, "mai ales în apropiere de instituțiile universitare".

Mai multe plângeri, în special din partea ULB, au fost depuse la Juriul de Etică Publicitară din Belgia, un organism "autodisciplinar" din acest sector de activitate, ale cărui avize negative sunt în general respectate de reprezentanții industriei de publicitate.

"Tot mai mulți studenți au dificultăți sociale și economice. Se știe că fenomenul prostituției în studenție câștigă teren și iată că a apărut o companie care exploatează situația tristă a acestor femei tinere pentru a profita de pe urma lor!", a declarat, indignată, Opaline Meunier, președinta unui sindicat al studenților belgieni — Union des Etudiants de la Communaute Francaise (UNECOF).

"Aceste studente, cărora le este dificil să își plătească studiile, au nevoie de o bursă, nu de un 'sugardaddy'", a adăugat ea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia