Belgia: Liberalul flamand De Croo a depus jurământul de premier şi a prezentat noul guvern

Belgia: Liberalul flamand De Croo a depus jurământul de premier şi a prezentat noul guvern

Liberalul flamand Alexander De Croo a depus joi jurământul în calitate de prim-ministru în faţa regelui Phillippe al Belgiei, împreună cu membrii celor şapte partide politice care fac parte din noua coaliţie de guvernare, acesta fiind primul executiv cu atribuţii depline din decembrie 2018, informează EFE.

De Croo va conduce un guvern format din 15 miniştri şi 5 secretari de stat, potrivit presei belgiene. Miniştrii şi secretarii de stat provin din cele şapte formaţiuni, din patru familii politice.

Din noua coaliţie - poreclită "Vivaldi", după compozitorul celebrelor "Patru anotimpuri" - vor face parte ecologiştii, liberalii şi social-democraţii atât flamanzi, cât şi valoni şi creştin-democraţii flamanzi. Cele şapte partide au obţinut împreună 53,4% din voturi la alegerile legislative din mai 2019.

Alexander De Croo (44 de ani) a fost ministru de finanţe în fosta echipă guvernamentală condusă de liberala francofonă Sophie Wilmes, prima femeie care a devenit premier în Belgia şi care deţinea această funcţie din octombrie 2019. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?