Belgia: Militar înarmat, căutat de poliţie, după ce a proferat ameninţări la adresa unor personalităţi publice

Belgia: Militar înarmat, căutat de poliţie, după ce a proferat ameninţări la adresa unor personalităţi publice

Zeci de poliţişti belgieni se aflau miercuri dimineaţă în căutarea unui militar înarmat, cunoscut ca apropiat de extrema dreaptă, care a fugit după ce a proferat ameninţări împotriva statului şi a unor personalităţi publice, informează AFP, citând un purtător de cuvânt al Parchetului federal belgian.

Cercetările, care mobilizează de marţi seara unităţi speciale ale poliţiei federale, se concentrează în special asupra zonei Dilsen-Stokkem din provincia Limburg (nord-est), la frontiera cu Olanda, unde este domiciliat acest bărbat de 40 de ani.

"Este un militar destul de antrenat, care pare a fi apropiat ideilor de extrema dreaptă şi care a lăsat două scrisori cu elemente îngrijorătoare", a explicat Eric Van Duyse, purtător de cuvânt al Parchetului federal, care a vorbit despre ameninţări vizând "structuri ale statului şi personalităţi publice".

Printre ţintele potenţiale figurează virusologul Marc Van Ranst, devenit ţinta protestatarilor "antimască" în timpul crizei de coronavirus. Aflat deja sub protecţia poliţiei, acesta a fost plasat într-un loc sigur, împreună cu familia sa.

Militarul "a dispărut cu tot cu arme. Scopul nostru este de a-l găsi viu şi nevătămat", a adăugat Van Duyse.

Potrivit media belgiene, el ar putea să aibă asupra lui lansatoare de rachete, un pistol mitralieră, un pistol semiautomat şi o vestă antiglonţ.

Dar maşina sa a fost găsită marţi seara de anchetatori. "Armele cele mai îngrijorătoare au fost descoperite la bordul" vehiculului, a precizat purtătorul de cuvânt al parchetului.

Persoana căutată figurează pe lista teroriştilor a OCAM - organism belgian responsabil de analiza ameninţărilor teroriste - din cauza simpatiilor sale pentru extrema dreaptă, a indicat marţi seara ministrul justiţiei, Vincent Van Quickenborne, la televiziunea flamandă VTM.

"Există indicii că este un tip violent şi, în cursul ultimelor 24 de ore, au apărut probe că bărbatul prezintă o ameninţare acută", a declarat ministrul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?

3 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

4 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

5 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc