Ben Rothenberg, jurnalistul american care a anunțat cazul: „Simona Halep va primi cel puțin un an de zile de suspendare”

Ben Rothenberg, jurnalistul american care a anunțat cazul: „Simona Halep va primi cel puțin un an de zile de suspendare”

Ben Rothenberg este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din lumea tenisului, iar americanul vine cu unele completări în legătură cu cazul de dopaj în care este implicată Simona Halep.

Simona HalepFoto: FRANK MOLTER / AFP / Profimedia

Jurnalistul Ben Rothenberg spune că și dacă-și va dovedi nevinovăția Simona Halep tot va primi cel puțin un an de suspendare

Personaj important și cu multe surse în lumea tenisului, Ben Rothenberg spune printre altele pe contul său de Twitter că până la urmă nu contează atât de mult că ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului) i-a amânat Simonei Halep deja pentru a treia oară audierea - ar fi trebuit să aibă loc pe 28 mai.

Cum este posibil acest lucru?

Jurnalistul spune, conform surselor sale, că și dacă Simona va demonstra că este nevinovată („fără culpă sau neglijență semnificativă” - adică nu a luat cu bună știință substanța interzisă - în cazul acesta Roxadustat) ea oricum va primi cel puțin un an de zile de suspendare.

Conform acestei ipoteze, Simona oricum nu ar fi avut drept de joc în acest moment, de aici și concluzia că amânările ITIA nu ar conta în definitiv.

Mai mult decât atât, Ben Rothenberg spune că multe detalii din cazul Simonei Halep nu sunt cunoscute opiniei publice de aici și concluzia că „nu știm care sunt motivele reale ale acestor amânări”.

Îndemnul jurnalistului american către cei prezenți pe rețelele sociale și care sunt interesați de cazul Simonei este acela să nu ia protestele sportivei (postările recente în care Halep se plângea de întârzierile ITIA) ca pe „o valoare de necontestat”.

De reamintit despre Roxadustat, substanța găsită în corpul Simonei Halep

Într-o intervenție pentru HotNews.ro imediat după ce a apărut anunțul că Simona Halep a picat un test antidoping la US Open 2022, Gabriela Andreiașu (șefa Agenției Naționale Antidoping din România) a precizat că Roxadustat este o substanță nespecifică și ea nu are ce căuta (nu contează cantitatea extrem de mică descoperită) în corpul unui sportiv de performanță.

Poate Simona Halep să scape fără suspendarea din tenis dacă-și dovedește nevinovăția?

„E o întrebare foarte grea pentru că există mai multe prevederi în codul mondial antidoping care spun așa: dacă ea își demonstrează total nevinovăția există o prevedere în cod care spune că în circumstanțe excepționale să fie diminuată perioada de suspendare.

Însă, sportivii sunt direct răspunzători pentru ceea ce există în organismul lor. Trebuie să demonstreze cum a ajuns acea substanță în corp, pentru că substanța asta nu e permisă deloc în organism. Cum e cazul canabisului, până la o anumită concentrație. Simpla prezență a acestei substanțe (n.r. roxadustat) este considerată dopaj” - Gabriela Andreiașu, șefa ANAD, pentru HotNews.ro în luna octombrie a lui 2022.

ITIA vrea ca ambele spețe în care este implicată Simona Halep să fie judecate simultan

Potrivit Express.co.uk , ITIA a afirmat că a amânat procesul programat pe 28 mai pentru că dorește ca ambele spețe să fie judecate în aceeași zi.

Am propus ca ambele acuzații să fie judecate la aceeași înfățișare, pentru a evita mai multe audieri. Pentru a se întâmpla asta, vrem ca toate părțile implicate, inclusiv Tribunalul, să aibă suficient timp pentru a procesa numărul mare de probe din acest caz.

În final, decizia aparține Tribunalului. Simona Halep va avea și ea șansa de a-și prezenta argumentele în fața Tribunalului”, precizează ITIA.

ITIA spune că un proces de dopaj poate dura și până la un an de zile

Într-un comunicat de pe siteul său oficial , ITIA (n.r. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) a precizat care sunt pașii pe care îi urmează în cazul unui sportiv care a fost testat pozitiv, cum este cazul Simonei Halep: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

  • Vestea că Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj a apărut vineri, 21 octombrie 2022.

De știut:

  • Simona Halep este pentru moment suspendată provizoriu din tenis ca urmare a unui test pozitiv cu Roxadustat (efectuat pe durata US Open 2022).
  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
  • Reamintim că suspendarea maximă pe care Halep ar putea să o primească este una de 4 ani.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?