Beny Gantz, primul premier israelian desemnat care se întâlneşte cu arabii în ultimii 25 de ani

Beny Gantz, primul premier israelian desemnat care se întâlneşte cu arabii în ultimii 25 de ani

Benny Gantz, însărcinat cu formarea noului guvern israelian, s-a întâlnit joi cu Lista Unită, care reprezintă populaţia arabă, aceasta fiind prima reuniune formală pe care un premier israelian desemnat o are în ultimii 25 ani cu liderii acestei comunităţi ce reprezintă 20% din populaţia Israelului, relatează agenţia EFE.

Doi dintre cei 13 deputaţi ai Listei Unite (a treia forţă politică din parlament), Ayman Odeh şi Ahmad Tibi, i-au transmis lui Gantz la această întâlnire preocupările manifestate de sectorul arab. Discuţia dintre premierul desemnat şi liderii comunităţii arabe s-a realizat la iniţiativa partidului centrist condus de Gantz, Albastru şi Alb. Au mai fost abordate şi chestiuni precum criminalitatea şi violenţa, care afectează în special localităţile israeliene majoritar arabe, precum şi construcţiile şi planificarea urbanistică în aceste zone.

Ultima dată când s-a desfăşurat o astfel de întâlnire a fost după desemnarea lui Iţhak Rabin premier în anul 1992, când partidele arabe l-au şi sprijinit pe Rabin în formarea majorităţii în parlament (Knesset). Însă, dacă atunci Rabin a promis începerea procesului de pace cu palestinienii şi a abordat problema teritoriilor ocupate, acum Gantz nu are vreo astfel de intenţie, explică Touba-Sliman, deputată a Listei Unite. Totuşi, adaugă ea, 10 din cei 13 deputaţi ai Listei Unite l-au recomandat pe Gantz pentru postul de premier. ''Acum noutatea este că Gantz se apropie de noi. Este parţial reuşita noastră să demonstrăm că nu putem fi ignoraţi. Suntem un actor important pe harta politică'', mai spune deputata citată.

Partidul Albastru şi Alb al lui Benny Gantz a câştigat scrutinul legislativ din septembrie, însă doar cu un mic avans în faţa partidului Likud al fostului premier Benjamin Netanyahu şi fără să obţină majoritatea, iar acum încearcă să formeze un guvern de coaliţie sau de uniune naţională care să pună capăt impasului politic rezultat în urma alegerii unui parlament foarte fragmentat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...