Berberina, un „Ozempic al naturii“? De ce spun experții că „nu este corect”

Berberina, un „Ozempic al naturii“? De ce spun experții că „nu este corect”

Marissa Meshulam, dietetician din New York, spune că a observat o creștere a discuțiilor pe tema slăbitului și a interesului în jurul Wegovy și Ozempic - două medicamente cu ingredientul activ semaglutide, care a fost creat inițial pentru diabetul de tip 2.

Medicamentul natural pentru slăbit FOTO Shutterstock

Deoarece s-a dovedit că semaglutidul are și efecte de scădere în greutate - și a primit aprobarea FDA pentru această utilizare la pacienții eligibili, foarte mlte persoane au vrut acest medicament. Dar pentru mulți, este de neatins, ceea ce îi face să caute o alternativă mai accesibilă - și anume, un supliment derivat din plante numit berberină.

Medicamentele cu semaglutide sunt „atât de scumpe”, spune Savannah Crosby pentru Yahoo Life. Femeia în vârstă de 34 de ani din San Antonio, Texas, spune că s-a interesat de acest medicament după ce s-a confruntat cu o creștere inexplicabilă în greutate , în ciuda anilor de eforturi pentru a încerca să slăbească. „Făceam toate lucrurile corecte - îmi urmăream caloriile, acordam prioritate proteinelor, făceam exerciții fizice și toate acestea. Și cântarul meu creștea. Urca”, spune ea. „Acesta a fost un semnal de alarmă pentru mine că ceva nu este în regulă cu corpul meu”, amai arătat ea.

Berberina, supliment din plante

Când a cercetat ce ar putea lua ca alternativă la un medicament cu semaglutide, a dat peste berberină. „Am văzut că ajută la rezistența la insulină, ajută la PCOS (sindromul ovarelor polichistice) - unele dintre lucrurile cu care mă lupt”, mai spune ea.

Astfel, femeia a început să ia suplimentul pe 11 aprilie. În lunile care au trecut de atunci, suplimentul, care provine din planta de coacăz, a căpătat porecla de „Ozempic al naturii”.

Dr. Priya Jaisinghani, profesor asistent clinic la NYU Grossman School of Medicine, specializat în medicina obezității, spune pentru Yahoo Life că acest lucru se datorează în mare parte „e fectelor de suprimare a apetitului pe care oamenii le descriu în mod anecdotic”, precum și pierderii în greutate. Însă onfirm asta. „Este folosită în medicina tradițională chineză și în Ayurveda pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv infecții, inflamații și probleme gastrointestinale. Ca supliment, este comercializată pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge și de colesterol”, clarifică Jaisinghani.

Comparabil cu un medicament antidiabetic

De fapt, ea spune că suplimentul ar putea fi comparat mai exact cu Metformin - un medicament care este, de asemenea, utilizat pentru pacienții cu diabet de tip 2, dar care, spre deosebire de semaglutide, nu este aprobat pentru gestionarea pierderii în greutate.

Michelle Cardel, cercetător în nutriție și dietetician, șef al departamentului de cercetare clinică și nutriție la WeightWatchers, spune pentru Yahoo Life că eficacitatea medicală a berberinei nu este dovedită, așa cum sunt tratamentele menționate mai sus.

Există unele date preliminare care sugerează că berberina poate ajuta la controlul glucozei pentru persoanele care trăiesc cu diabet, deși amploarea efectului asupra controlului glucozei nu este paralelă cu cea pe care o observăm cu Ozempic”, explică ea. „În plus, nu există suficiente date de înaltă calitate pentru a susține că berberina are un mecanism eficient pentru pierderea în greutate. Pe baza datelor științifice disponibile în prezent, nu este corect să comparăm eficacitatea Ozempic cu cea a berberinei”, mai arată ea.

Rezultatele studiilor, limitate

Experții au discutat despre eficacitatea Ozempic în atenuarea simptomelor sindromului ovarelor polichistice, iar unele cercetări s-au concentrat pe capacitatea berberinei de a face același lucru. Cardel spune că rezultatele sunt limitate.

Multe dintre studiile efectuate până în prezent sunt de calitate scăzută și utilizează eșantioane de dimensiuni mici, astfel încât sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a putea stabili cu încredere că berberina este o metodă sigură și eficientă pentru îmbunătățirea acestor afecțiuni”, spune ea.

Între timp, Crosby spune că suplimentul o ajută. „În acea primă săptămână, când m-am cântărit și cântarul a scăzut, în loc să urce, am fost ca și cum aș fi spus: Funcționează! Și am fost convinsă de el”, spune Crosby.

Ea a împărtășit experiența ei cu suplimentul pe contul ei TikTok - inclusiv relatând că "nu avea cu adevărat poftă de dulciuri sau dorința de a lua gustări toată ziua" și că a pierdut undeva între 7 și 8 kilograme în două luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?