Berlinul doreşte eliberarea căpitanului navei umanitare Sea-Watch, Carola Rackete, arestată în Italia

Berlinul doreşte eliberarea căpitanului navei umanitare Sea-Watch, Carola Rackete, arestată în Italia

Carola Rackete, căpitanul navei umanitare Sea-Watch, arestată în Italia pentru că a acostat forţat pentru a-i debarca în cele din urmă pe migranţi, ar trebui să fie eliberată, a declarat luni ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas, informează AFP.

"Din punctul nostru de vedere, o procedură judiciară nu se poate finaliza decât prin eliberarea Carolei Rackete", a estimat Mass într-o postare pe Twitter . "Ne opunem incriminării operaţiunilor de salvare pe mare", a adăugat Maas.

Carola Rackete, cetăţeană a Germaniei, 31 de ani, urmează să fie prezentată luni după-amiaza în faţa unui judecător italian în Agrigente (Sicilia), însărcinat cu validarea arestării ei, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Tânăra femeie, plasată în arest la domiciliu în Lampedusa, ar putea fi eliberată în aşteptarea procesului său, potrivit mass-media italiene. În acest caz, ea ar trebui expulzată rapid. Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a dat asigurări sâmbătă că a semnat deja un decret de expulzare în această eventualitate.

"Avem nevoie urgentă de o soluţie europeană, o soluţie care să corespundă valorilor noastre europene", a adăugat şeful diplomaţiei germane. "Tocmeala cu privire la repartizarea de refugiaţi este nedemnă şi trebuie să înceteze", a mai notat Maas.

Carola Rackete riscă până la 10 ani de închisoare "pentru rezistenţă (opusă) unei nave de război", după ce a obligat o navă-vedetă a poliţiei, însărcinată să o împiedice să acosteze, să se îndepărteze pentru a nu fi zdrobită de chei în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Ea face de asemenea obiectul unei anchete pentru ajutor acordat imigraţiei ilegale şi pentru că a forţat miercuri blocada impusă de Salvini (extrema dreaptă) în apele teritoriale italiene, în virtutea unui decret-lege intrat în vigoare la mijlocul lui iunie, pentru a combate activitatea navelor unor ONG-uri pe care ministrul de interne italian le acuză că sunt complici ai traficanţilor de migranţi.

Într-un comunicat, Sea-Watch şi-a exprimat susţinerea pentru manevra întreprinsă de căpitan, acuzându-i pe poliţişti că au provocat incidentul, strecurându-se intenţionat între navă şi chei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...