Bica, Ghiță, Iorgulescu jr./Șmecherii pe care România nu reușește să îi aducă în țară pentru a-și executa pedepsele

Bica, Ghiță, Iorgulescu jr./Șmecherii pe care România nu reușește să îi aducă în țară pentru a-și executa pedepsele

Dragoș Săvulescu, condamnat la închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța și Mamaia și prins duminică noapte în insula Mykonos, după aproape doi ani și jumătate de la momentul la care a fost dat în urmărire internațională, este doar unul dintre marii fugari ai României, pe care autoritățile încearcă să îi aducă în țară pentru a-și executa pedepsele.

Lista fugarilor României

Mario Iorgulescu, fiul președintelui LPF

În noaptea de 7 spre 8 septembrie 2019, Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a accidentat mortal cu maşina un tânăr de 24 ani. Procurorii Tribunalului București spun că Mario Iorgulescu era băut şi sub influenţa cocainei.

După accident, Iorgulescu jr a fost transferat de familie în Italia, de unde nu s-a mai întors.

În august 2020, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe. Pe numele lui există un mandat european de arestare emis de Tribunalul București. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. Arestat în lipsă, fiul lui Gino Iorgulescu - aflat în Italia - a sesizat Curtea Constituțională cu trei excepţii de neconstituţionalitate, reclamând că i se încalcă drepturile, inclusiv dreptul la un proces echitabil.

Ce spun procurorii despre accidentul pe care l-a provocat Mario Iorgulescu:
  • "În data de 8 august 2019, pe fondul unei crize de gelozie și într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l și fiind sub influența cocainei, intenționând să se deplaseze din sat Gulia, com. Tărtășești, spre un club din Parcul Herăstrău”, Iorgulescu Gino-Mario a condus autoturismul marca Aston Martin model DBS cu o viteză ce depășea cu mult viteza legală de 60 km/h în localitate.
  • Acesta a trecut pe culoarea roșie a semaforului cu viteza de 145 km/h în intersecția dintre Șos. Chitilei și str. Teodor Neagoe, după care a accelerat până la 162 de km/h „în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, urcând vehiculul cu partea stângă pe un scuar, apăsând la maximum pedala de accelerație la un vehicul echipat cu un motor ce dezvoltă 700 de cai putere, pătrunzând pe contrasens și intrând în coliziune frontală, la ora 03:02:39, la viteza de 143 km/h, cu autoturismul marca Audi, condus de victima V.D.A., care a decedat pe loc.
  • Din momentul în care a pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului, inculpatul nu a acționat frâna, iar în momentul coliziunii pedala de accelerație era apăsată la maximum".
De asemenea, în aprilie 2021, Mario Iorgulescu, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal într-un dosar în care este acuzat că a sechestrat şi bătut, împreună cu alte persoane, un bărbat.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica

Condamnată definitiv, în noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, Alina Bica a rămas cu această pedeapsă, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a respins, în 13 ianuarie 2021, ultima cale extraordinară de atac.

Alina Bica se află în Italia, unde încearcă să împiedice procedura de extrădare în România, prin acțiuni în instanță, iar avocatul acesteia anunța că o instanță din Bari a decis că ea poate executa pedeapsa în Italia.

Paul de România

În decembrie 2020, Paul de România a fost condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru date de mită și trafic de influență în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov, în care prejudiciul este unul enorm - 145.398.569 de euro.

De atunci, Paul de România este dat în urmărire internațională.

Puiu Popoviciu

În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa. Omul de afaceri se afla la acel moment în Marea Britanie, unde este și acum.

În iulie 2020, o curte din Regatul Unit hotărâse predarea lui Popoviciu la București, dar sentința nu era definitivă. În iunie 2021, Curtea Supremă a Regatului Unit i-a acceptat apelul împotriva deciziei de extrădare emisă de o curte inferioară, a scris G4Media.ro. Printre motivele pentru care Curtea Supremă de la Londra a admis apelul lui Puiu Popoviciu s-a numărat lipsa unui proces corect în România.

Sebastian Ghiță

Fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță a fugit în Serbia încă din 2016 pentru a scăpa de arest. La acest moment, el nu se afl[ sub nicio procedură de extrădare, pentru că pe numele lui nu există un mandat de arestare activ.

"Ministerul Justiție a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și în martie 2019, ca urmare a deciziilor de la Curtea Supremă și Curtea de Apel Ploiești. Pentru formularea unei cereri de extrădare este nevoie de un mandat de arestare valabil. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță", spunea fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu. El are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale. SURSA: HotNews.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski