Biden, 17 decrete în primele ore: SUA revin în OMS și Acordul de la Paris privind clima

Biden, 17 decrete în primele ore: SUA revin în OMS și Acordul de la Paris privind clima

Preşedintele american Joe Biden le-a declarat miercuri după-amiază reporterilor de la Casa Albă că semnează ordine executive „curajoase” în Biroul Oval. Iar în numai câteva ore de la învestire a semnat 17 decrete.

 „Nu e un moment mai bun pentru început ca astăzi (...) Vom avea nevoie de legislaţie pentru multe lucruri”, a declarat Biden.

Preşedintele american a mai spus că este vorba despre documente referitoare la „criza Covid”, „criza economică” şi „criza climatică”, acestea fiind prioritare. Ordinele executive semnate de preşedinte nu necesită aprobarea Congresului.

Primul său ordin executiv semnat cere americanilor ca, pe proprităţile guvernului, să poarte mască pentru prevenirea răspândirii COVID-19, potrivit NBC.

Altul face referire la oprirea retragerii SUA din organizaţia Mondială a Sănătăţii şi revenirea Statelor Unite în Acordul climatic de la Paris. Acest lucru va fi oficial în 30 de zile.

Biden s-a folosit de prima zi în funcţie pentru a propune Congresului o reformă radicală a legii imigraţiei, care, printre altele, va oferi statut legal unor aproximativ 11 milioane de oameni care trăiesc în SUA fără documente.

El a acţionat în vederea opririi proiectului de construire a zidului la graniţa cu Mexicul. A emis o proclamaţie prin care a pus capăt declaraţiei de urgenţă naţională făcută de Donald Trump, pe care acesta a folosit-o pentru a trimite bani către construcţia zidului.

Oficiali ai noii administraţii au spus că Biden va emite curând noi ordine executive. Ei au subliniat că situaţia actuală a ţării impune măsuri imediate.

Prin comparaţie, după două săptămâni la Casa Albă, Donald Trump semnase doar opt ordine, iar Barack Obama, nouă.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …