Big Ben a ''amuțit'' pentru următorii patru ani

Big Ben a ''amuțit'' pentru următorii patru ani

Luni la amiază au putut fi auzite ultimele 12 bătăi ale legendarului orologiu Big Ben din turnul cu ceas al Parlamentului britanic, înaintea demarării lucrărilor de renovare care îl vor ține în tăcere pentru următorii patru ani, dacă nemulțumirea britanicilor nu va face ca perioada reparațiilor să fie scurtată, informează AFP.

''Îl pot vedea de la geamul casei mele, mi-am trăit viața alături de el. Pierdem o parte din Londra. Am 72 de ani și mi-e teamă că îl aud pentru ultima oară. Cu toții plecăm într-o bună zi! Este foarte emoționant'', a spus pentru AFP Denise Wiand, care locuiește pe celălalt mal al Tamisei.

Peste un milion de persoane s-au strâns luni lângă Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, pentru a asculta ultimele bătăi înaintea ''tratamentului'' de reîntinerire care costă 31,7 milioane de euro și vizează atât turnul cât și ceasul.

''Mulțimea ascultă cu foarte mare atenție. Suntem aici, vrem să auzim și cel mai mic sunet. Este un moment aproape istoric'' a declarat pentru AFP Thomas Moser, un turist german în vârstă de 54 de ani.

Turnul victorian de 96 de metri, unul dintre monumentele cele mai fotografiate din Marea Britanie, este adesea denumit Big Ben, deși acest nume nu desemnează decât clopotul impozant de 13,7 tone.

Clopotul va fi deconectat și nu va mai marca ora exactă așa cum a făcut timp de 158 de ani, aproape fără întrerupere, acompaniat de un de ansamblu de patru clopote mai mici care bat la sferturi de oră.

Orologiul va funcționa în continuare cu ajutorul unui mecanism electric și cel puțin unul dintre cele patru cadrane ale sale va rămâne vizibil pentru public.

Mai mulți parlamentari britanici s-au indignat de perspectiva tăcerii prelungite a orologiului care va marca de acum înainte doar evenimente importante cum ar fi Anul Nou.

Este un gest ''nebunesc'', spune ministrul David Davis, un șantier ''fără sens'', spune deputatul conservator James Gray. ''Spuneți-le micuților să-și pună căștile'', a reacționat în presă deputatul conservator Nicolas Soames, nepotul lui Winston Churchill, făcând aluzie la auzul muncitorilor care ar putea fi grav afectat de cei 118 decibeli ai orologiului.

A intervenit chiar și premierul Theresa May: ''Nu are sens ca Big Ben să rămână în tăcere patru ani'' a spus aceasta miercuri. A cerut responsabililor din Camera Comunelor să refacă de urgență calendarul lucrărilor.

Pentru susținătorii Brexitului va fi de neconceput ca Big Ben să nu marcheze ieșirea din Uniunea Europeană la 29 martie 2019. ''Va fi foarte ciudat dacă la miezul nopții, în acea zi, nu se vor auzi bătăile ceasului. Este inima națiunii noastre'' a apreciat deputatul conservator Peter Bone pentru Daily Mail.

În fața acestor reacții virulente, Parlamentul a anunțat că ar putea reevalua durata lucrărilor de renovare, în sesiunea parlamentară din septembrie.

A fost de asemenea respinsă propunerea ca Big Ben să funcționeze în afara programului de lucru al muncitorilor; punerea în funcțiune și apoi oprirea mecanismului necesită cel puțin o jumătate de zi de muncă.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul YouGov, 44% dintre britanici optează mai degrabă pentru oprirea orologiului în timpul lucărilor, decât pentru o soluție care să-l mențină activ.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria