Bihor: Circa 2.000 persoane, printre care și Valerie Cioloș, au cântat ''Imnul vieții''

Bihor: Circa 2.000 persoane, printre care și Valerie Cioloș, au cântat ''Imnul vieții''

Aproximativ 2.000 de persoane, printre care și Valerie Cioloș, s-au adunat și au cântat, sâmbătă seara, în Piața Unirii din Oradea, "Imnul Vieții", o melodie prezentată în premieră absolută în cadrul evenimentului de promovare a unei atitudini altruiste privind donarea de sânge numit "Marșul Vieții".

Imnul a fost compus pe versurile scrise de Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii din Iași, muzica aparținând lui Ovidiu Iloc.

"Este un eveniment unic și aș putea spune nu numai la nivel național, ci mult mai mult. Am cântat o odă muzicală pe un text extrem de frumos, un text de suflet, în care mulțumim tuturor celor care înțeleg ce înseamnă viața și celor care știu să susțină și să dezvolte un model comunitar deosebit, de dragoste și altruism. Ne-a venit ideea de mai demult, dar acum am reușit să o aducem la viață. Trebuie să promovăm acest model al unei comunități sănătoase" a declarat, pentru AGERPRES, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină și inițiatoarea acțiunii, Ligia Burtă.

Grupurile de orădeni, majoritatea tineri, studenți, elevi, s-au adunat, puțin după ora 18,00, în piața centrală a municipiului, însoțiți de pompieri militari cu torțe aprinse în mâini, aceștia din urmă cuprinzând mulțimea într-o mare inimă de foc, formată în fața scenei. De la microfon au transmis scurte mesaje de apreciere și susținere a demersului mai mulți invitați.

Valerie Cioloș, soția premierului, a cântat trei piese muzicale sub numele de artistă Yohanna Grace, după care a dat și declarații presei.

"Mă bucur să fiu aici și să pot sprijini această acțiune civică. Orice acțiune care adună oameni cu orizonturi diferite mi se pare extraordinară. Bravo Oradea pentru acest dinamism. Să ne gândim că, donând sânge, putem poate salva vieți. Fiecare să facă cum simte. Echipa care a organizat acest eveniment, ați văzut că sunt mulți, de luni de zile se pregătește", a declarat Valerie Cioloș.

Aceasta a mai adăugat că e important ca, în loc să spunem ce ar trebui să facă unii sau alții și să fim nemulțumiți, să ne folosim energia pentru a construi ceva.

"Și unde sunt doi-trei oameni din instituții diferite, din lumi diferite, și fac ceva împreună, este absolut minunat. Este un exercițiu democratic pe care ar trebui să-l amplificăm pe zi ce trece", a mai spus Valerie Cioloș.

Președintele Societății de Medicină Transfuzională "Karl Landsteiner", Andi Rosin, a precizat că nevoia de sânge în spitale este din ce în ce mai mare.

"Este întotdeauna nevoie de sânge. Medicina cere tot mai mult sânge pentru că sunt proceduri din ce în ce mai sofisticate. Aici a fost o inimă uriașă. Dacă încercăm să redobândim solidaritatea pe care am avut-o cândva, nu va fi lipsă de sânge în România, iar oamenii vor putea fi tratați cum trebuie în spitalele noastre din punct de vedere al transfuziei. Donarea de sânge este însă un act voluntar, benevol și nu se poate decât fiind împreună", a spus Andi Rosin.

Marșul Vieții a fost organizat de Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Bihor și Societatea de Medicină Transfuzională "Karl Landsteiner", împreună cu Primăria Oradea, Teatrul Regina Maria, ISU Crișana, IJJ, asociații studențești, coruri de elevi, sponsori.

AGERPRES/(A — autor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa