Bihor: Presiunea migrației ilegale la frontiera româno-ungară a crescut foarte mult, afirmă șeful ITPF Oradea

Bihor: Presiunea migrației ilegale la frontiera româno-ungară a crescut foarte mult, afirmă șeful ITPF Oradea

Presiunea migrației ilegale a crescut foarte mult la frontiera româno-ungară, doar în perioada 1 iulie-21 august fiind cât aproape în primul semestru, a declarat joi, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea, chestorul de poliție Marin Bondar.

"Dacă în primul semestru al anului 2017, la frontiera româno-ungară din competența inspectoratului au acționat 947 de persoane, care au încercat să treacă ilegal granița, în perioada 1 iulie-21 august, au acționat 661 de persoane. Într-o lună și jumătate este foarte mult, ceea ce înseamnă că migrația și presiunea la frontiera cu Ungaria au crescut foarte mult", a precizat șeful ITPF Oradea.

Din cei 661 de migranți, 567 au încercat să iasă pe frontiera verde și 94 prin punctele de trecere a frontierei (în automarfare sau cu documente false). Din cei 567, un număr de 260 au fost reținuți în tentativă de trecere, doi au reușit să treacă frontiera, iar 305 au fost reținuți în cooperare cu autoritățile de frontieră ungare.

"Noi supraveghem frontiera în sistem tablă de șah și, în momentul în care partea maghiară observă pe teritoriul nostru, cu aparatura de vedere pe timp de noapte, un grup, ne informează și acele grupuri sunt considerate reținute în comun", a afirmat Marin Bondar.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în sectorul Nădlac (310), Vărșand (62), foarte aproape de județul Timiș, unde se află un centru de cazare al migranților, urmat de Borș (56). În perioada estivală analizată, iulie-august, migranții s-au orientat și spre județul Bihor, încercând să treacă pe la Turnu, Curtici, Diosig.

În proporție de 78%, migranții provin din centrele pentru solicitanții de azil, unde sunt direcționați și transportați și după descoperirea lor la frontieră. Cei mai mulți provin din Irak (371), urmați de cei din Siria (107), Pakistan (26), Afganistan (18), Iran, Egipt.

Întrebat care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă ITPF Oradea în gestionarea problemelor cu migranții, șeful inspectoratului a enumerat insuficiența personalului pentru cercetare penală, asigurarea unor condiții minime de hrană pentru migranți și translatorii specializați.

''Nu putem să asigurăm personal care să desfășoare activitățile de cercetare penală. O altă problemă este că găsim foarte greu ONG-uri care să ne sprijine când avem grupuri mai mari de migranți ca să le asigurăm o apă, ceva mâncare. Chiar ieri am avut vizita unui reprezentant al Ordinului Iezuiților care ne-a informat că ne va sprijini în identificarea unor ONG-uri dornice să sprijine poliția de frontieră, cu produse alimentare pentru migranți. Noi nu avem fonduri pentru a le asigura masă. După ce îi cercetăm, care durează maxim 12 ore, îi trimitem la centrele de azil sau le asigurăm transportul. O altă problemă este cea a translatorilor, deoarece majoritatea migranților nu cunosc o limbă internațională. Translatorul vine în week-end, o oră costă 50 de lei și noi plătim", a mai spus Bondar.

În opinia șefului ITPF Oradea, o soluție ar putea fi, la fel ca în Ungaria, ca tentativa de trecere a frontierei să nu fie incriminată ca și infracțiune, ci să fie contravenție, situație în care ar scădea și cheltuielile, iar pentru translatori, o altă soluție ar fi ca în cadrul școlilor de pregătire ale ministerului să se instruiască și translatori, agenți, ofițeri, cunoscători de limbi rare.

AGERPRES / (A — autor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani