Bihor: Un tânăr beiușean, româno-japonez, a câștigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

Bihor: Un tânăr beiușean, româno-japonez, a câștigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

Tânărul beiușean Tamio Vesa Nakajima, proaspăt absolvent de liceu, a câștigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale care a avut loc, în perioada 10-15 iulie, la Ljubljana, în Slovenia, el fiind deja admis la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

 "Tamio a optat și este deja student al Universității Oxford, după ce a primit mai multe oferte și a fost chiar acceptat la cea mai faimoasă universitate din lume în domeniul tehnic, Massachussets Institute of Technology din Boston, Statele Unite. Am discutat cu el și cu mama lui, înainte de a pleca în Slovenia și mi-a spus că a ales Oxford,' a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Lucian Ropa, directorul Liceului Vocațional Pedagogic 'Nicolae Bolcaș' din Beiuș.

Fiind încă în București, pe drumul de întoarcere alături de fiul ei, dar și pentru a rezolva vizele pentru următoarea Olimpiadă, cea internațională, din Teheran, mama tânărului, Adriana Vesa a declarat, luni, pentru AGERPRES, că a fost un concurs foarte greu, cu două zile de probe a configurației calculatoarelor de câte cinci ore și două zile de concurs, intercalate.

'Probele de concurs au constat în rezolvarea a trei probleme de algoritmică în decurs de cinci ore. Dar mai multe doar fiul meu vă poate spune,' a precizat Adriana Vesa.

Ca elev al Liceului beiușean, o instituție de prestigiu care a dat țării 12 academicieni, Tamio a fost un elev de nota zece, el terminând cu media generală zece în cei patru ani de liceu, iar Bacalaureatul din acest an l-a luat cu zece la matematică și informatică, doar la limba și literatura română, a obținut 9,50.

Tamio a făcut parte din lotul național al României de informatică, lot care a mai câștigat două medalii de aur — prin Andrei Popa și Costi-Andrei Oncescu și una de argint.

'Ne mândrim la maxim cu el, pentru că un asemenea copil Beiușul nu a mai avut de zeci de ani. O dată la câteva decenii apare un astfel de talent. Este deosebit de talentat la matematică, dar mai ales la informatică, unde a obținut numeroase premii naționale și internaționale, începând din clasa a XI-a. În urmă cu câteva zile, a câștigat medalia de aur la olimpiada din Slovenia,' a declarat directorul Lucian Ropa.

În curând, tânărul absolvent va participa la Olimpiada Internațională de Informatică, ce va avea loc la Teheran, în Iran, în perioada 28 iulie-4 august.

Copilul-minune al Beiușului este de origine româno-japoneză, având mama beiușeancă, iar tatăl, japonez. Părinții lui s-au cunoscut în perioada studenției la Timișoara, mama lui fiind absolventă de Științe economice, iar tatăl, informatician, electronist, lucrează în domeniul acusticii unor mari spectacole pentru companii mari de entertainement.

'Beiușul se mândrește cu un olimpic internațional la informatică, cu un elev cu origini beiușene, care provine dintr-o familie de intelectuali. Este un copil desăvârșit, cum Beiușul nu a mai avut de mulți ani,' a mai spus profesorul Ropa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...