Bilanț Guvern: Grija față de resursele publice, transparența și combaterea corupției - principiile unei guvernări responsabile

Bilanț Guvern: Grija față de resursele publice, transparența și combaterea corupției - principiile unei guvernări responsabile

O guvernare responsabilă, cu accent pe grija față de resursele publice, pe decuplarea clientelei politice de la banul public, pe transparență față de cetățeni și pe combaterea corupției reprezintă principiile promovate de actualul Executiv, potrivit unui document remis joi AGERPRES și intitulat "Guvernul Cioloș. Un an de mandat".

"Ne-am asumat o guvernare responsabilă: am pus accentul pe grija față de resursele publice, am decuplat clientela politică de la banul public și am început depolitizarea companiilor de stat. Am promovat transparența și deschiderea statului față de cetățeni, ca pârghii de combatere a corupției, am redus birocrația și am pus bazele unor proiecte de modernizare și digitalizare a serviciilor publice", se arată în documentul citat.

Potrivit bilanțului Executivului, "integritatea este vitală pentru sănătatea societății". În acest sens, sunt amintite măsuri precum operaționalizarea Agenții Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și promovarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020.

Conform documentului, depolitizarea companiilor de stat "a intrat pe un drum ireversibil".

"Selectarea managerilor, a membrilor consiliilor de administrație și de supraveghere se face pe criterii profesionale și de integritate. Modul în care am definit aceste criterii asigură dezvoltarea sustenabilă a întreprinderilor publice. Indicatorii financiari și non-financiari (ex: combaterea corupției) consolidează încrederea investitorilor și a consumatorilor în întreprinderile publice. Am decis ca reprezentanții statului în Adunările Generale ale Acționarilor să nu mai fie remunerați, activitatea lor fiind considerată ca sarcină de serviciu. Am făcut publică situația membrilor din Consiliile de Administrație ale companiilor cu capital majoritar de stat și beneficiile acestora", se precizează în bilanțul la un an de guvernare.

De asemenea, în document este statuat și principiul conform căruia românii au dreptul să știe ce face guvernanții cu resursele publice, fiind menționată ca măsură în acest sens lansarea celei mai mari platforme de transparență bugetară din Europa — www.transparenta-bugetara.gov.ro — prin intermediul căreia cetățenii au acces la veniturile și cheltuielile a 13.700 de instituții: Parlament, Guvern, societăți de stat, grădinițe, școli sau spitale.

"Am publicat proiectele și contractele de achiziții pentru programele europene din perioada 2007-2013. Cetățenii au acces liber la informații privind utilizarea fondurilor europene alocate pentru precedentul exercițiu financiar: proiecte, beneficiari, contracte de achiziție, furnizori, rambursări — în total peste 16.000 de contracte de finanțare și aproape 152.000 de contracte de achiziție din fonduri europene", se arată în documentul citat.

Totodată, sunt amintite eforturile pentru reducerea birocrației, pentru simplificare și modernizarea relației dintre stat și cetățean.

"Am făcut progrese considerabile în simplificarea și modernizarea relației cetățeanului cu administrația, punând în mișcare avantajele tehnologiei. Mai puțin timp pentru plata taxelor și impozitelor — contribuabilii persoane fizice își pot plăti taxele și impozitele către ANAF prin card bancar. Eliminarea formalităților birocratice în relația cu ANAF — adeverințele de venit și certificatele de atestare fiscală sunt cerute și transmise în format electronic de și către instituții publice, eliminându-se deplasările la ghișeu. Acces mai facil și mai rapid la serviciile publice — înlocuirea copiilor legalizate notarial, cu cele simple, certificate pe loc; informatizarea transmiterii unor documente, obținerea actelor de naștere și de identitate", se arată în bilanțul Executivului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu