Bilanțul seismului care a lovit China: 74 de morți și peste 250 de răniți

Bilanțul seismului care a lovit China: 74 de morți și peste 250 de răniți

Risc Seismic

Bilanţul seismului care a lovit sud-vestul Chinei în ziua de luni a urcat la 74 de morţi, iar peste 250 de persoane au fost rănite, a raportat miercuri presa de stat chineză, citată de DPA, citată de Agerpres.

Un cutremur puternic a lovit sud vestul Chinei FOTO AFP

Alte 26 de persoane sunt în continuare dispărute la două zile după acel cutremur de pământ. Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în cantonul Luding din prefectura Garze, afectând în special oraşul Ya'an din provincia Sichuan.

Zona lovită de seism se află la o distanţă de aproximativ două ore de mers cu automobilul în raport cu capitala provincială Chengdu.

Amplă operațiune de căutare și salvare

După cutremur, autorităţile chineze au demarat o amplă operaţiune de căutare şi de salvare, la care participă mii de persoane. Armata chineză a fost, de asemenea, mobilizată. Mii de locuinţe au fost distruse sau avariate de acest seism, iar câteva alunecări de teren au blocat mai multe drumuri. Au fost întrerupte totodată reţele de electricitate şi de alimentare cu apă curentă, precum şi linii de comunicaţii.

Provincia Sichuan, aflată la marginea liniei de demarcaţie dintre platoul continental indian şi placa eurasiatică, este deosebit de vulnerabilă la seisme. În 2008, această regiune a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,9, care a ucis peste 80.000 de persoane.

Seismul s-a resimțit la o distanță de 200 de kilometri

Cutremurul a fost înregistrat pe 5 septembrie, la ora locală 12.52 (04:52 GMT), în provincia Sichuan, a precizat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) - un organism de referinţă la nivel mondial în domeniul seismelor.

Adâncimea seismului a fost estimată la 10 kilometri, iar epicentrul s-a aflat la 39 kilometri de cantonul Luding, a anunţat televiziunea publică chineză CCTV. O înregistrare video difuzată de agenţia de presă China Nouă arată lustre balansându-se puternic, faţade din beton ale unor clădiri prăbuşite la sol şi stânci care blochează un drum în urma unei alunecări de teren.

Seismul a fost resimţit inclusiv la o distanţă de 200 de kilometri, în capitala provinciei Sichuan, metropola Chengdu, ai cărei 21 de milioane de locuitori se află în această perioadă în carantină la domiciliu din cauza unui focar de COVID-19.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...