Bill Nelson, noul director al NASA, a salutat 'o nouă eră spaţială'

Bill Nelson, noul director al NASA, a salutat 'o nouă eră spaţială'

Fostul senator american Bill Nelson, care a călătorit pe orbita Terrei la bordul unei navete spaţiale, a depus luni jurământul oficial pentru a deveni noul director al NASA şi a salutat cu această ocazie "o nouă eră spaţială", într-o perioadă în care astronauţii din Statele Unite se pregătesc să revină pe Lună, informează AFP.

Luni, cu o mână pe Biblie, Bill Nelson a depus jurământul în faţa vicepreşedintei americane Kamala Harris.

La ceremonia organizată la Casa Albă au asistat şi Charles Bolden, fostul administrator al agenţiei spaţiale americane din timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, precum şi directorul din mandatul lui Donald Trump, republicanul Jim Bridenstine, care a participat prin videoconferinţă.

Prezenţa lor a dorit "să arate continuitatea, dincolo de politicile partizane, cu care trebuie să conducem programul spaţial al naţiunii, în special cel al NASA", a declarat Bill Nelson, în vârstă de 78 de ani.

"O nouă eră spaţială se deschide", a adăugat el, în faţa unui fragment de rocă lunară.

Bill Nelson va trebui să conducă NASA într-o perioadă în care agenţia americană se confruntă cu o serie de provocări importante.

NASA se pregăteşte să trimită din nou astronauţi americani pe Lună prin programul Artemis. Ambiţiosul său calendar, ce prevede revenirea americanilor pe suprafaţa Lunii în 2024, a fost menţinut deocamdată de administraţia Biden.

De asemenea, NASA se orientează tot mai mult către parteneriate comerciale, pe care va trebui să le susţină în perioada următoare.

Preşedintele Joe Biden a afirmat totodată că doreşte să plaseze cercetările din domeniul modificărilor climatice în centrul misiunilor realizate de NASA.

Foto: (c) Oliver Contreras/EPA



Carieră politică

În 1986, Bill Nelson a zburat la bordul navetei spaţiale Columbia pentru o misiune de şase zile în spaţiu. Pilotul navetei a fost unul dintre predecesorii lui în funcţia de director al NASA, Charles Bolden, prezent la ceremonia de luni.

Ales din partea statului Florida în Camera Reprezentanţilor între 1979 şi 1991, apoi în Senat din 2001 până în 2019, Bill Nelson a prezidat sau a fost membru al unor subcomisii parlamentare dedicate spaţiului, timp de mai mulţi ani.

"Având zeci de ani de experienţă şi în calitatea lui de fost astronaut, Bill Nelson va face să avanseze misiunile ştiinţifice, aeronautice şi tehnologice ale NASA", a scris pe Twitter, luni, Kamala Harris.

În momentul confirmării în funcţie a republicanului Jim Bridenstine, Bill Nelson a declarat că directorul NASA nu ar trebui să fie un politician, ci un profesionist care a lucrat în industria spaţială. În pofida acelor critici iniţiale, activitatea desfăşurată de Jim Bridenstine în fruntea agenţiei americane a fost considerată ulterior eficientă, mai ales datorită cunoştinţelor sale despre funcţionarea Congresului Statelor Unite.

Apropierea dintre Bill Nelson şi Joe Biden, care are aceeaşi vârstă şi a fost senator aproximativ în aceeaşi perioadă, ar trebui să îi permită noului director al NASA să beneficieze de sprijinul actualului preşedinte american.

Astronauta americană Pamela Melroy urmează să fie confirmată de Senatul american în funcţia de directoare adjunctă a NASA. Fost pilot, ea este una dintre cele două femei care au comandat o navetă spaţială în timpul unui zbor spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Weekendul trecut, Kamala Harris a fost numită la conducerea Consiliului spaţial naţional, care are sarcina de a alcătui politicile spaţiale ale administraţiei americane. Acel consiliu a fost relansat în timpul mandatului lui Donald Trump şi a fost condus în acea perioadă de fostul vicepreşedinte american Mike Pence.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…