BIOGRAFIE: Viktor Orban, un fost disident anticomunist care a acaparat scena politică a Ungariei

BIOGRAFIE: Viktor Orban, un fost disident anticomunist care a acaparat scena politică a Ungariei

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de alţii un erou, reales duminică în fruntea Ungariei potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, şi-a condus ţara cu o mână de fier începând din 2010 şi a polarizat-o în jurul persoanei sale.

BIOGRAFIE: Viktor Orban, un fost disident anticomunist care a acaparat scena politică a Ungariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Orban, în vârstă de 50 de ani, şeful în exerciţiu al Guvernului conservator şi populist, acaparează scena politică a Ungariei, o fostă membră a blocului comunist care a aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004.

Niciun adversar - atât din interiorul partidului, cât şi din opoziţie - nu pare în măsură să-l detroneze pe "regele Viktor", titra recent revista austriacă Falter.

Orban, care are o anumită charismă şi care este scos în evidenţă de adversarii săi de stânga mai degrabă "anoşti", este în primul rând "un veritabil zoon politikon" care nu suportă nici înfrângerea şi nici să fie contestat, subliniază Laszlo Lengyel, un politolog de la Institutul pentru Cercetare Financiară şi Politică de la Budapesta.

Un fost disident liberal în timpul regimului comunist, el se face cunoscut după ce susţine un discurs ostil puterii, în Piaţa Eroilor, la Budapesta, la sfârşitul anilor '80, cu puţin timp înainte de prăbuşirea regimului.

El este unul dintre cei 37 de studenţi şi intelectuali care fondează Fidesz în 1988. Preia preşedinţia formaţiunii în 1993 şi îşi extinde controlul asupra partidului, împreună cu un cerc restrâns de prieteni, care se află în continuare alături de el.

- Puterea, Dumnezeu şi fotbalul

În ultimii patru ani, el a polarizat societatea mai mult ca niciodată de la prăbuşirea comunismului, reducând în mod drastic spaţiul de dezbatere. Cu ajutorul a peste 850 de legi adoptate fără dezbatere de către o majoritate de două treimi în Parlament, partidul său a preluat controlul asupra tuturor instituţiilor şi mecanismelor de echilibru din ţară, ca presa şi justiţia, dar şi asupra economiei, Băncii centrale şi chiar culturii.

Criticile UE şi Statelor Unite nu l-au împiedicat să-şi atingă scopurile, şi nici marile manifestaţii populare din 2011 şi 2012.

Fidesz şi-a însuşit simbolurile naţionale, iar oricine vorbeşte împotriva partidului este acuzat de trădarea ţării. În 2002, imediat după înfrângerea partidului său în alegerile legislative, a declarat "Naţiunea nu poate să fie în opoziţie!".

Un adevărat campion al valorilor creştine, el a ţinut să înscrie o referinţă la Dumnezeu în nou Constituţie ungurească.

Viktor Orban este cunoscut, de asemenea, pentru pasiunea sa faţă de fotbal, care s-a tradus în construirea de stadioane, în ultimii ani, inclusiv în orăşelul în care a crescut, Felcsut. Ungaria candidează pentru a găzduirea Campionatului European din 2020.

"Atunci când Ungaria pierde la fotbal nu se află într-o dispoziţie bună", a declarat soţia sa, Aniko Levai, mama celor cinci copii ai cuplului, într-un interviu recent. "Nu-i place să piardă", a confirmat ea. "Într-o zi, după ce a pierdut o întrecere la schi cu mine, s-a dus la organizatori să le ceară să acorde separat premiile pentru bărbaţi şi femei", a adăugat ea.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”