Biriș: Dacă acest proiect de reformă fiscală nu ar fi fost asumat, eu nu aș fi fost secretar de stat

Biriș: Dacă acest proiect de reformă fiscală nu ar fi fost asumat, eu nu aș fi fost secretar de stat

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost asumat de Ministerul Finanțelor Publice încă din momentul în care Gabriel Biriș a preluat funcția de secretar de stat în acest Minister, însă el și-a pierdut susținerea din cauza presiunii publice creată de neînțelegerea măsurilor propuse, susține fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

"Eu am venit ca secretar de stat în Ministerul Finanțelor pentru a implementa un proiect de reformă fiscală. Proiectul este inclus în această Ordonanță de Urgență. (...) Dacă acest proiect nu ar fi fost asumat, eu nu aș fi fost secretar de stat. Și nu vorbim de aceste zile ci de începutul mandatului meu", a explicat Biriș la Realitatea TV.

Întrebat punctual dacă ministrul Finanțelor, Anca Dragu, știa despre acest proiect, Biriș a răspuns "despre acest proiect toată lumea știa".

El consideră, însă, că în urma presiunii publice "s-au reanalizat niște poziții". "Asta s-a întâmplat: presiune publică pe baza unor isterii absolut nefondate", a adăugat fostul secretar de stat.

Biriș a mai spus că tocmai de aceea și-a înaintat și demisia din funcție, pentru că "în urma criticilor absolut nejustificate, făcute fără nici măcar cea mai mică analiză a textului", s-a creat o presiune foarte puternică pe colegii din Minister, care a dus la retragerea sprijinului pentru acest proiect.

"Din cauza presiunilor și criticilor foarte virulente venite și din partea partidelor s-a creat o presiune care a dus la nesusținerea în continuare a acestui proiect, ceea ce, evident, m-a determinat să demisionez", a adăugat fostul secretar de stat.

Potrivit acestuia, proiectul de act normativ a apărut în presă în timp ce se afla în circuitul de avizare internă în Minister.

"Proiectul a apărut în presă în momentul în care noi, de la Direcția de Legislație, care am lucrat acest proiect, l-am dat la alte direcții din MFP pentru avizare. Din păcate, foarte mulți au această tendință să dea pe surse, să caute senzaționalul", a explicat Biriș.

Demisia din funcția de secretar de stat în Ministrul Finanțelor a fost anunțată la Palatul Victoria de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

"Ministerul Finanțelor a avut un acord de simplificare a Codului fiscal în raport cu politica acestui Guvern. Din păcate, domnul Biriș și-a depășit acest mandat și a lansat în spațiul public câteva propuneri pe care acest Guvern nu și le asumă. Acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe și impozite, nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajați, nici pentru angajatori. Persoanele fizice autorizate cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creștere a taxării, iar, în perioada următoare, MFP va pune în dezbatere publică niște modificări ale Codului fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfășurării activității economice", a declarat Iolu.

Cele mai importante modificări ale Codului Fiscal, prezentate recent de profit.ro, vizează contribuțiile sociale. Astfel, în cazul angajatului acestea ar urma să fie majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii ar putea fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

AGERPRES/ (AS — editor: Ana-Maria Vasile, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

2 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

3 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…

4 Oleg Deripaska: Războiul din Ucraina, „o eroare colosală” / Declarații de o virulență rară făcute de apropiatul lui Putin

5 VIDEO Priviți, dar nu este Star Wars! Ucrainenii au inventat pușca anti-drone care nu trage cu gloanțe!