Biriș: Nu cred că își închipuie cineva că am venit la Ministerul Finanțelor să mă plimb cu Dusterul de serviciu

Biriș: Nu cred că își închipuie cineva că am venit la Ministerul Finanțelor să mă plimb cu Dusterul de serviciu

Nu cred că își închipuie cineva că eu sau predecesorii mei am venit la Ministerul Finanțelor să ne plimbăm cu Dusterul de serviciu, a afirmat, joi, Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), în cadrul conferinței cu tema "Fiscalitate pentru o Românie Durabilă".

"Teama antreprenorilor de a face afaceri ține de riscul pieței. Nu cred că își închipuie cineva că eu sau precedesorii mei am venit la Ministerul de Finanțe să ne plimbăm cu Dusterul de serviciu. Este îngrijorătoare degradarea relației dintre stat, în general, prin ANAF, și cei care aduc valoare adăugată. Este foarte important ca, în perioada următoare, prin îmbunătățirea a legislației, să se restabilească încrederea. Nivelul de încredere dintre contribuabil și ANAF ca organ de control nu a fost demult atât de jos. De ce? Pentru că, ani de zile, nu s-a făcut nimic în combaterea evaziunii fiscale sau ne-am făcut că facem ceva. A fost vorba de un joc de glezne", a declarat Biriș.

Potrivit oficialului, trebuie schimbate anumite lucruri, inclusiv anumite declarații fiscale, printre care și Declarația 088 privind înregistrarea firmelor în scopuri de TVA.

"Acum, normal că suntem supărați de Declarația 088 și e evident asta. Problema noastră este că trecem de la prea puțin la mult prea mult. Mi se pare și mie anormal. Cred că este foarte important să schimbăm un pic mind-setul și cât putem de repede. În ANAF se produc niște schimbări care s-au văzut. Chiar cei din ANAF sunt de acord cu faptul că trebuie modificată Declarația 088, pentru că este exagerată. Nu știu să vă spun de ce numai la noi se mișcă lucrurile mai greu decât în alte țări. Noi plecăm de la o mentalitate absolut greșită (...) haideți să nu apelăm la premisa că trebuie să dăm numai la picioare", a subliniat secretarul de stat.

Firmele din România sunt obligate ca, de la 1 februarie, să completeze o nouă declarație (Declarația 088) pentru înregistrarea în scopuri de TVA. Conform legislației în vigoare, declarația se completează cu ajutorul programului informatic de asistență pus la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Seria de evenimente organizate sub sigla "România Durabilă" continuă și în acest an cu primul eveniment dedicat fiscalității, organizat, joi, la București.

Evenimentul "Fiscalitate pentru o Românie Durabilă", organizat de The Associates și Ad Media Consult, în parteneriat cu RSM România, TaxHouse, BDO România și Pellicola, cu susținerea Camerei Consultanților Fiscali și a BNI România, va pune în dezbatere cele mai importante și relevante modificări ale noului Cod Fiscal și ale noului Cod de Procedură Fiscală care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”