Biserica Ortodoxă Rusă se pronunță pentru înhumarea corpului lui Lenin

Biserica Ortodoxă Rusă se pronunță pentru înhumarea corpului lui Lenin

Trupul îmbălsămat al lui Lenin, din mausoleul situat în Piața Roșie din Moscova, trebuie înhumat, Rusia a întârziat cu "un sfert de secol" în această privință, a declarat duminică, într-o intervenție la postul public de televiziune, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului sinodal pentru relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit portalului newsru.com.

"Nu poți da nume de călăi unor străzi și piețe. Numele teroriștilor și revoluționarilor nu trebuie imortalizat în orașele noastre. Monumente dedicate acestor persoane nu trebuie să stea în piețele noastre. Corpurile mumificate ale acestor persoane nu trebuie să fie expuse publicului larg", a lansat înaltul prelat în emisiunea "Biserica și lumea" de pe canalul Rossia-24, citat de Interfax.

Cu toate acestea, a spus el, nimeni nu este interesat acum în "redeschiderea unor răni vechi, în agitarea societății sau în provocarea unei sciziuni".

"Aș spune că am întârziat cu un sfert de secol în ceea ce privește această decizie. Trebuia luată încă în 1991, atunci când monumentul lui Felix Dzerjinski (întemeietorul NKVD, predecesorul KGB) a fost îndepărtat. Tot atunci și trupul lui Lenin trebuia să fie scos din mausoleu. Însă dacă acest lucru nu s-a făcut, acum trebuie să așteptăm momentul când în societate va exista un consens în această problemă", a declarat mitropolitul Ilarion.

Însă Nikolai Haritonov, președintele Comisiei din Duma de Stat pentru politica regională și problemele nordului Rusiei și Orientului Îndepărtat rus, s-a opus cu fermitate înhumării corpului lui Lenin. "Lenin nu încurcă pe nimeni în mausoleu. Niciodată nu va exista un consens la nivelul societății în această privință. Este voința bunicilor și a străbunicilor noștri", a afirmat deputatul comunist într-o declarație duminică la postul de radio rusesc BFM, insistând că țara are lucruri mai importante de făcut în acest moment decât să-l evacueze pe Lenin din mausoleu.

În prezent, conform unor experți ruși, Lenin a încetat să mai fie considerat o personalitate semnificativă pe plan istoric în Rusia, așa cum fusese timp de decenii. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, personalitatea lui Stalin a surclasat-o pe cea a liderului revoluției bolșevice din 1917. "Pe Olimpul politic, Lenin nu mai ocupă locul pe care îl ocupase înainte", susține expertul Valeri Kasamara, citat de BFM, în contextul în care în ultimii ani, la nivel oficial, se încearcă justificarea represiunilor staliniste printr-o necesitate istorică și a lui Stalin însuși, care din dictator sângeros începe să devină "manager eficient".

Discuțiile despre înhumarea lui Lenin datează din anii '90 ai secolului trecut. La începutul anului 2016, președintele Vladimir Putin lansase un apel ca problema să fie abordată cu multă prudență pentru a evita o scindare a societății ruse.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

3 Așa o fi?

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră