Biserica protestantă olandeză îşi recunoaşte după 75 de ani rolul în persecutarea evreilor

Biserica protestantă olandeză îşi recunoaşte după 75 de ani rolul în persecutarea evreilor

Biserica Protestantă din Olanda (PKN) şi-a recunoscut duminică rolul în persecutarea evreilor, informează dpa.

Preşedintele PKN, Rene de Reuver, a cerut iertare comunităţii evreieşti, la 75 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, la o ceremonie de comemorare a tragediei din 1938, când firmele evreilor din Germania au fost atacate în cursul aşa-numitei Kristallnacht - Noaptea de cristal.

'PKN doreşte acum să recunoască fără rezerve că biserica a pregătit terenul în care au putu înflori antisemitismul şi ura', a spus de Reuver.

Biserica a recunoscut şi că a făcut prea puţin pentru a-i ajuta pe evreii din Olanda în timpul războiului şi al ocupaţiei germane, şi că a întârziat să-şi asume răspunderea pentru această atitudine. 'Sperăm că nu e prea târziu', a adăugat oficialul PKN. El a afirmat că biserica nu a reuşit de multe ori nici să îi ajute pe evreii întorşi din lagărele de concentrare germane sau pe cei care se ascundeau.

Declaraţia a fost prezentată mai întâi, în aceeaşi zi, comunităţii evreieşti.

Olanda a fost ocupată de Germania nazistă în mai 1940. Ulterior, 140.000 de evrei - circa 75% din comunitatea evreiască olandeză - au fost ucişi. Ceremonia de duminică a marcat crimele şi arderea sinagogilor în timpul pogromurilor din noiembrie 1938, care au marcat începutul persecutării sistematice a evreilor în Germania. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria