Bistrița-Năsăud:Voliera din Parcul municipal în care era ținută captivă o veveriță, distrusă; poliția face cercetări

Bistrița-Năsăud:Voliera din Parcul municipal în care era ținută captivă o veveriță, distrusă; poliția face cercetări

Poliția municipiului Bistrița a fost sesizată în cursul zilei de luni de o femeie că voliera din Parcul municipal, în care era ținută captivă o veveriță cumpărată cu bani publici, are plasa metalică distrusă, potrivit datelor comunicate AGERPRES de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb.

Poliția a deschis în acest caz dosar penal pentru distrugere, urmând a se stabili când s-au întâmplat faptele și cine se face vinovat.

Veverița ținută captivă, un mascul, a reușit să iasă în urma acestui incident.

Consiliul Local Bistrița a aprobat, în bugetul de anul trecut, alocarea sumei de 21.000 lei pentru achiziționarea unei "căsuțe pentru veverițe", care a inclus și achiziționarea a șase animale, la prețul de 450 lei bucata, care să se înmulțească și să populeze zona parcului.

Veverițele, doi adulți și patru pui, au fost aduse în volieră în primăvara anului trecut. La scurt timp, cei patru pui au reușit să evadeze, iar femela a murit în luna noiembrie.

Firma de la care a cumpărat Primăria veverițele a fost amendată de Garda de Mediu pentru că nu a putut furniza actele de proveniență a animalelor, ce fuseseră achiziționate online de la o persoană din județul Bihor. Tot Garda de Mediu a impus Primăriei să mărească voliera până la circa 60 mp, pentru a respecta normele legislative în privința animalelor ținute în captivitate.

În luna iunie a acestui an, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectul "Veverița" nu și-a atins scopul, dar a adăugat că nu este dispus să renunțe la acesta.

"Categoric nu (nu și-a atins scopul — n.r.). Dacă aș ceda așa de ușor, multe lucruri nu s-ar fi întâmplat în această perioadă în Bistrița, dar obișnuiesc să duc lucrurile la capăt și să obțin acolo, în acea zonă, pui care să se nască acolo, care să fie obișnuiți de la naștere cu oamenii și pe care apoi să îi putem să îi lăsăm liberi în parc, să circule", a declarat primarul la acea dată.

Edilul-șef a adăugat că se afla în căutarea unei metode legale prin care să "îi găsească pereche" singurei veverițe rămase captive în voliera din parcul municipal și că există persoane care s-au oferit să doneze veverițe Primăriei.

AGERPRES / (AS — autor: Tina Țucui, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...