Bitdefender: Peste jumătate dintre români nu își actualizează constant softurile de pe propriile dispozitive

Mai mult de jumătate dintre români (51%) nu folosește cele mai noi versiuni de programe sau sisteme de operare pe propriile dispozitive, arată un studiu realizat la comanda Bitdefender, publicat miercuri.

Conform cercetării, dintre cei 51% dintre respondenții care nu își actualizează constant softurile de pe terminalele folosite, 35% spun că principalul motiv este că nu găsesc timp să facă acest lucru, iar 25% că nu știu cum să faca un update sau nu știu exact când sistemul de operare și programele primesc actualizări din partea producătorilor.

Datele Bitdefender relevă, totodată, că 20% dintre cei chestionați nu consideră utile actualizările și nu înțeleg clar beneficiile acestora, iar 5% menționează inclusiv teama de a nu bloca complet dispozitivul sau de a-l încetini după trecerea la noile versiuni. O altă parte dintre români spun că nu au nevoie de update-uri și preferă să folosească softurile așa cum sunt.

Studiul de specialitate scoate în evidență un lucru și mai grav, și anume că doi din zece români nu au actualizat vreodată sistemul de operare și programele folosite, având pe dispozitive aceleași softuri din momentul cumpărării, inclusiv Windows XP, sistem de operare pentru care producătorul a încetat să mai dezvolte actualizări de securitate de circa doi ani.

În acest context, specialiștii Bitdefender atrag atenția asupra faptului că atacatorii pot să exploateze vulnerabilități deja cunoscute și remediate ulterior de către producătorii respectivului software și pot ținti victime care încă folosesc varianta neactualizată a respectivelor programe, așa cum s-a întâmplat recent în cazurile WannaCry și Adylkuzz.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender în România, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, Franța și Australia, la finalul anului 2016, pe un eșantion reprezentativ de 2.037 de respondenți.

Marja de eroare pentru studiul realizat pe respondenții din România este de +/-5%, la un nivel de încredere de 95%.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

2 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia