
Blackoutul din Peninsula Iberică este doar începutul. „Noul Nostradamus” avertizează asupra unui colaps digital global: „Evitați marile centre urbane”
Un blackout de proporții care a lăsat luni, 28 aprilie, regiuni întinse din Spania și Portugalia fără energie electrică ar fi, potrivit unui clarvăzător din Brazilia, doar începutul unui șir lung de întreruperi sistemice. Atos Salomé, căruia i se spune „Noul Nostradamus”, a declarat pentru FEMAIL că evenimentul ar fi fost, în realitate, o „repetiție generală” pentru un colaps global al infrastructurilor digitale și energetice.
Afirmațiile vin într-un moment în care teama de atacuri cibernetice și instabilitate geopolitică se regăsește tot mai frecvent pe agenda serviciilor de informații occidentale, însă interpretarea pe care Salomé o propune frizează uneori granița dintre analiză și panică profetică.
Un nou front invizibil
„Nu mai vorbim doar despre arme convenționale. Bătălia se poartă acum prin cabluri optice, sateliți și sisteme care susțin viața digitalizată a lumii moderne”, susține Salomé. În viziunea sa, ceea ce s-a întâmplat în Peninsula Iberică ar fi primul episod dintr-o „serie de prăbușiri silențioase” care vor afecta mai multe regiuni ale globului — de la America de Nord (vara aceasta), la Asia de Est (în special Japonia și Coreea de Sud, în toamnă), până la metropolele Americii Latine, cu accent pe São Paulo și Ciudad de México.
Avertismentele sale includ scenarii în care sateliții cad, internetul încetează să funcționeze, iar comunicațiile devin imposibile. „Oamenii nu vor mai ști ce se întâmplă în jurul lor”, avertizează el, sugerând un viitor apropiat în care izolarea informațională devine o formă de destabilizare deliberată.
EMI, banii digitali și panica financiară
Anul trecut, Salomé a vorbit despre dezvoltarea unor arme electromagnetice (EMI), atribuite unor state precum China și Rusia, dar și unor grupuri tehnologice obscure din Silicon Valley. Într-un asemenea scenariu, un singur atac reușit ar putea paraliza sistemele bancare centrale și bursele internaționale. „Banii ar înceta să existe pentru miliarde de oameni”, susține el.
Prima manifestare a acestui lucru se va face simțită în septembrie 2025, când o defecțiune la scară largă va afecta sistemele de plată instantanee din Europa și SUA, provocând o panică financiară. Zonele critice sunt Londra, Paris, Berlin, New York, Tokyo și Tel Aviv.
Însă zonele sigure vor fi regiunile interioare ale Spaniei, Portugaliei, părți din Brazilia (Minas Gerais și Goiás), Noua Zeelandă și părți din Canada.
„Evitați marile centre urbane între octombrie 2025 și martie 2026. Instabilitatea va crește și va deveni din ce în ce mai imprevizibilă”, sfătuiește Atos.
Întunericul nu e doar lipsă de lumină: este pierderea controlului
Mesajul central al clarvazătorului nu e unul apocaliptic în sens clasic, ci mai degrabă o invitație la reflecție asupra dependenței extreme de tehnologie.
Pe lângă tensiunile geopolitice, Salome a subliniat coincidența unei activități solare ridicate în aceeași perioadă - așa-numitul maxim solar - care ar putea exacerba perturbările electrice și tehnologice deja prezise:
„Cel mai mare pericol nu vine de la Soare, ci de la acțiunile omului, care va folosi aceste fluctuații ca acoperire pentru atacuri planificate. Omenirea a devenit victima propriei dependențe tehnologice. Recenta pană de curent a fost doar o repetiție. Marele test va fi cum vom reacționa atunci când comunicațiile, finanțele și mobilitatea ne vor fi luate dintr-o dată.”
Supraviețuirea într-o lume digitalizată și fragilă
Dincolo de tonul apocaliptic, mesajul are și o notă practică: Salomé pledează pentru o revenire la reziliența de bază — surse alternative de energie, rețele locale de sprijin, provizii minime de alimente și apă. „Nu este sfârșitul lumii. Dar este sfârșitul unei lumi. Iar cei care înțeleg diferența, se vor adapta mai bine.”
Într-un peisaj marcat de crize suprapuse — tehnologice, geopolitice, climatice — astfel de avertismente pot părea alarmiste. Însă întrebarea esențială nu este dacă se vor adeveri toate, ci cât de pregătiți suntem pentru o lume în care fragilitatea infrastructurilor esențiale nu mai e doar o temere ipotetică.
Cele cinci secunde care au aruncat Spania în întuneric
Autorităţile spaniole au lansat anchete pentru a identifica cauzele uriaşei pene de curent care a lăsat Peninsula Iberică fără electricitate timp de mai multe ore, afirmând că nu pot exclude „nicio ipoteză” în acest stadiu
Luni, 28 aprilie, la ora 12:33 ora Madridului (11:33 ora României), reţeaua electrică spaniolă funcţiona fără probleme. Dar în următoarele câteva secunde, o serie de evenimente încă misterioase au provocat cea mai gravă pană de curent din istoria recentă a ţării. Autorităţile spaniole au lansat marţi anchete pentru a identifica cauzele uriaşei pene de curent care a lăsat Peninsula Iberică fără electricitate timp de mai multe ore, afirmând că nu pot exclude „nicio ipoteză” în acest stadiu, relatează AFP.
Imediat după ora 12:33, s-a întâmplat ceva care ar echivala cu o pierdere a producţiei de energie în regiunea de sud-vest a Spaniei. Apoi sistemul şi-a revenit la parametri. La doar 1,5 secunde după aceea, a avut loc un alt eveniment - probabil o pierdere de generare. Apoi, 3,5 secunde mai târziu, a avut loc o întrerupere a conexiunii dintre Spania şi Franţa, care a izolat peninsula de reţeaua electrică europeană. După aceea a avut loc o deconectare mare a generării de energie din surse regenerabile. Sistemul nu a fost capabil să supravieţuiască unei astfel de întreruperi extreme, a explicat marţi Eduardi Prieto, directorul de servicii şi operaţiuni al Red Electrica (REE), operatorul reţelei naţionale spaniole, citat de Bloomberg.
„Acestea nu sunt concluzii definitive, nu avem informaţiile complete”, a declarat Eduardo Prieto. Însă această cronologie, încă lipsită de suficiente detalii, începe să facă lumină asupra unor incidente în cascadă care au dus la pana de curent regională şi va fi esenţială pentru prevenirea unor crize similare.
Vor fi luate toate „măsurile necesare pentru ca acest lucru să nu se mai repete”, a dat asigurări premierul Pedro Sánchez, anunţând într-o conferinţă de presă crearea unei comisii de anchetă conduse de Ministerul Tranziţiei Ecologice.
„Tehnicienii reţelei electrice continuă să efectueze o analiză a sistemului lor. Ne aşteptăm să primim rezultatele lor preliminare în următoarele ore sau zile”, a explicat liderul socialist. „Nicio ipoteză nu va fi exclusă până când nu vom avea aceste rezultate ale analizelor”, a promis el.
Anchetă pentru „sabotaj informatic“ în Spania
Aproape în acelaşi timp, un judecător de la Audiencia Nacional, tribunalul din Madrid însărcinat cu cazurile cele mai grave, inclusiv de terorism, a anunţat deschiderea unei anchete privind un posibil „sabotaj informatic”. Scopul acestei investigaţii este „să stabilească dacă întreruperea de curent de luni din reţeaua spaniolă de electricitate, care a afectat întreaga ţară, ar putea fi un act de sabotaj informatic împotriva infrastructurilor critice ale Spaniei şi, în caz afirmativ, dacă ar putea fi calificată drept infracţiune teroristă”.
La prânz, însă, posibilitatea unui atac cibernetic fusese exclusă de operatorul spaniol al reţelei electrice (REE). „În lumina analizelor pe care le-am putut efectua până acum, putem exclude un incident de securitate cibernetică”, dăduse asigurări Eduardo Prieto, directorul de operaţiuni al REE.
Acest mesaj a fost preluat şi de guvernul portughez. „În acest stadiu, nimeni nu poate spune care a fost originea, dar există deja suficiente elemente pentru a spune că nu există niciun indiciu de manipulare în spaţiul cibernetic”, a declarat premierul Luis Montenegro.
Marţi, guvernul său a decis să „solicite Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei să efectueze un audit independent al sistemelor de electricitate din ţările afectate” şi să creeze „o comisie tehnică independentă” pentru a evalua gestionarea crizei de către partea portugheză.
Uniunea Europeană însăşi a dat asigurări că va „trage învăţăminte” din această pană de curent. În „strânsă colaborare” cu operatorii reţelelor de electricitate, Bruxelles-ul va examina „foarte atent cauzele” şi „gradul de pregătire” al teritoriilor vizate, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei, Paula Pinho.
Fără să comenteze cauzele acestui eveniment fără precedent, REE menţionase deja luni seara o „oscilaţie puternică în fluxurile de energie” din reţeaua electrică „însoţită de o pierdere foarte importantă de producţie”, fenomen care a dus la deconectarea sistemului spaniol de la reţeaua europeană.
La conferinţa sa de presă de marţi, Pedro Sánchez a asigurat, de asemenea, presa că mega-pana de curent nu se datorează lipsei de energie nucleară din Spania, respingând criticile exprimate de partidul de extremă dreapta Vox şi transmise de numeroşi utilizatori pe reţelele sociale.
Problema energiei nucleare se află în centrul dezbaterii politice din Spania de mai multe luni, iar guvernul a anunţat închiderea viitoare a două dintre cele şapte reactoare rămase, care reprezintă 20% din mixul de electricitate al ţării, faţă de 40% din energia solară şi eoliană.
Pana de current a făcut cel puțin trei victime
Potrivit serviciilor de urgenţă spaniole, cel puţin trei persoane ar fi murit în urma panei de curent. Victimele, descoperite într-o casă din Galicia (nord-vestul Spaniei), se aflau în prezenţa unui generator electric în apropierea căruia a fost detectată o „concentraţie ridicată de monoxid de carbon”.
Potrivit REE, sistemul electric spaniol, care fusese restabilit în proporţie de peste 99% marţi dimineaţă, era complet operaţional la prânz. Acelaşi lucru era valabil şi pentru reţeaua portugheză, potrivit operatorului REN.
La Madrid, barurile şi magazinele şi-au redeschis treptat porţile marţi dimineaţă, reluându-şi activitatea normală după ce luni au fost nevoite să se închidă în grabă.
După această pană de curent excepţională, spaniolii au început să tragă învăţăminte din acest eveniment: să ai acasă un tranzistor, baterii, lumânări şi apă.
Sursa: adevarul.ro