Blat sau debilitate? PNL, la ciupeală și miloagă

Blat sau debilitate? PNL, la ciupeală și miloagă

Blat sau debilitate? PNL, la ciupeală și miloagă. Romania a ajuns prizoniera unei puteri politice care ii distruge economia si este pe cale sa ii distruga si Justitia, o putere politica pe care nu ezit sa o numesc extrem de toxica si ale carei efecte suntem in pericol sa le decontam multi ani de acum incolo, asta in ipoteza, paradoxal minimala, ca va fi vorba doar despre costuri economice. Desigur ca principalele vinovate pentru dezastrul care ne ameninta sunt PSD-ALDE, dar nu numai. Ele fac ceea ce fac pentru ca pot, pentru ca sunt nestingherite de o Opozitie care ori e complice, ori e debila.

USR, o spun demult si acum se vede clar, nu e partid, ci o insailare care se destrama pentru a se recompune, eventual, in nimeni nu prea stie ce. Este o evolutie dezamagitoare si/sau uimitoare doar pentru cei care nu inteleg ca un partid e mai mult decat o asociere in cel mai bun caz entuziasta si, in orice caz, punctuala.

Asa ca ma uit spre PNL, principalul partid de opozitie, cel putin teoretic. O guvernare care merge din gard in gard, ca acum, este o mana cereasca pentru orice partid de opozitie viabil.

In mod normal, PNL ar trebui sa fie intr-un maximum de efervescenta, sa atace din toate pozitiile, sa se impuna ca alternativa viabila si solida.

Ei bine, PNL este jalnic. O umbra de partid. Din cand in cand, presedintele Orban mai iese cu cate o declaratie prafuita, venita din politica anilor '90: Opozitia cere demisia, Puterea minte, provoc la dezbatere TV.

Cu tot respectul, asa ceva e difuzabil doar de mila.

Ceea ce ar astepta lumea de la PNL nu e sa spuna ce se vede cu ochiul liber, nu sa ii explice PNL cat de dezmagita este. Lumea ar astepta sa vada alternativa, fratilor! Daca PSD face rau, voi cum ati face? Care e viziunea PNL? Aceea despre care in campanie nu a scos o vorba, motiv pentru care a si scos scorul de poveste.

Prin 2015 - 2016, de bine de rau, PNL avea un program de guvernare. Bun sau rau, nu asta discut acum. Dar avea ceva pe masa. Acum nu are nimic, in afara de niste declaratii care nu intereseaza pe nimeni.

Cum e posibil ca, in situatia in care guvernarea PSD efectiv atarna de un fir de par pentru ca partidul sta pe un butoi de pulbere, PNL sa nu reuseasca sa proiecteze o solutie de guvernare?

Dl Orban nu a fost in stare sa scoata in fata niste oameni credibili si articulati pe principalele domenii macar. Unde e macar schita unui cabinet din umbra care sa taloneze guvernul actual, sa ii faca zile negre in fiecare zi, la fiecare decizie, sa arate ce nu face, cum ar trebui sa faca?

Cum e posibil ca, avand ditamai partidul care se pretinde de dreapta, principalul aparator al mediului de afaceri sa fie Bogdan Hossu, lider de confederatie sindicala?

Daca maine pica Guvernul Tudose, dupa cum se zvoneste, ce va face PNL? Pentru a patra oara consecutiv se va duce la Cotroceni cu degetul in gura, doar pentru a spune ca nu propune nimic?

Joaca la anticipate? Teoretic e o solutie, practic insa nu le va obtine. Decat sa se duca acum in fata judecatii electoratului, PSD ar prefera sa voteze si o matura in functia de premier.

Dar si sa ajungem la anticipate cumva, este PNL pregatit pentru ele? Un partid care trepideaza de fisuri interne, de nemultumiri, un partid fara oferta, nu va provoca decat un nou absenteism imens. Si nici nu merita mai mult.

Singurii liberali cu declaratii articulate, care vadesc nu doar curaj, ci si reala viziune in acest moment, sunt Florin Citu si Ciprian Ciucu, insa ei par cumva pe cont propriu intr-un partid naufragiat. Restul nu exista sau mai bine nu ar exista.

Pe ecrane, PNL este reprezentat obsesiv de Virgil Guran, mana dreapta a dlui Orban, de altfel. Cine e dl Guran eu am tot spus, i-am spus si dlui Orban cand intr-un interviupe care mi l-a acordat in vara se declara nestiutor.

Dl Guran este un condamnat in prima instanta la inchisoare cu executare pentru fals si evaziune prin care a prejudiciat statul cu vreo 3 miliarde de lei. Si-a tergiversat atat de mult procesul (era inainte de "mica reforma" a ministrului Predoiu, care a scurtat foarte mult termenele si a accelerat procesele) si a reusit sa il impinga in prescriptie.

Exista in presa documente care arata ca dl Guran s-ar fi folosit inclusiv de acte medicale de la un spital de psihiatrie pentru a scapa de arest.

Ei bine, dl Guran, ca reprezentat al PNL, aproape zilnic e la Antena 3, unde ataca la baioneta Justitia si DNA, indeamna PSD sa promoveze si oameni capabili cum este Serban Nicolae (eventual ca ministru al Justitiei presupun) si il someaza pe dl Tariceanu sa lase vaicareala privind anticoruptia si sa treaca la fapte ca doar are puterea si va fi sustinut de PNL.

Cat timp dl Orban nu se dezice de Virgil Guran, inteleg ca aceasta este si viziunea domniei sale, ceea ce e bine de stiut.

Si cand nu-l vedem pe dl Guran, rar ce-i drept, ne adapam din profunzimile lui Ben Oni Ardeleanu, frate de suflet si credinta cu Mihai Gadea, si Daniel Zamfir, uselist adevarat.

PNL se plange ca nu poate face opozitie din cauza ca e strivit numeric. Asa e, dar nu pentru ca l-a lovit vreo molima. A obtinut la alegeri un scor conform prestatiei sale si din campanie si anterioara acesteia. Alegerea primarilor intr-un tur a fost un blat cu PSD, unul care continua si astazi.

Sau cum altfel decat blat se numeste ceea ce s-a intamplat in urma cu o luna in Comisia de Administratie din Camera Deputatilor unde un proiect al PNL care prevedea revenirea la alegerea primarilor in doua tururi a fost boicotat de PNL? Doi liberali au lipsit, unul s-a abtinut si proiectul a fost respins.

Oricat s-ar vaicari, PNL nu e o victima, este vinovat pentru ce se i intampla si, in felul acesta, complice la dezastrul provocat de PSD. O complicitate din care nu pare a dori sa iasa.

Ce asteapta PNL? Sa se duca PSD cu tot cu Romania in cap pentru ca liberalii sa fie beneficiarii politici ai dezastrului pe teoria atat de comoda a raului mai mic?

Daca dl Orban spera sa recupereze electoratul liberal pierdut cu mesaje de tip Guran, cu damf de USL, cu declaratii din politica anilor '90, fara nicio idee, fara nicio viziune, cred ca nu va avea decat sa il astepte cu ochii in zare la urne. De mana cu Virgil Guran. Cu asteptarea o sa ramana. Cine sta la miloaga si ciupeala cu ele ramane. SURSA: Ioana Ene Dogioiu/ Ziare.com .
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina