Blinken crede că SUA și China au reușit să „reducă din temperatura” relațiilor lor

Blinken crede că SUA și China au reușit să „reducă din temperatura” relațiilor lor

Joe Biden și Xi Jinping au avut o conversație foarte lungă și constructivă în timpul summitului G20 de la Bali, a declarat secretarul de stat.

Anthony Blinken. Foto: EPA-EFE

„Temperatura” în relațiile dintre SUA și China a coborât oarecum. Această opinie a fost exprimată vineri de secretarul de stat Anthony Blinken, vorbind la Universitatea din Chicago (Illinois). Emisiunea a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat.

Da, cred că da, pentru că, după cum am spus, când ne întâlnim, vorbim foarte mult, iar rezultatul este doar unul singur: o detensionare a relațiilor”, a spus el, răspunzând la întrebarea dacă cele două țări au reușit să „tempereze asperitățile” în relațiile bilaterale.

Președintele SUA Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au avut o conversație foarte lungă și constructivă în timpul summitului G20 de la Bali la sfârșitul anului trecut”, a adăugat el. Potrivit lui Blinken, în timpul călătoriilor sale în jurul lumii, el a simțit o „cerere” de interacțiune între Statele Unite și China și din partea altor țări. "Ei știu că acțiunile noastre în relațiile bilaterale îi vor afecta și pe ei. Ei știu că dacă nu găsim interese comune, domenii în care putem coopera, ei vor pierde", a adăugat el.

Blinken a reiterat că există „concurență” între SUA și China pentru ceea ce urmează, dar „concurența este una, conflictul este alta”. „Este în interesul nostru să ne asigurăm că, indiferent de cât de intens concurăm unii cu alții, trebuie să evităm tranziția de la competiție la conflict”, a spus secretarul de stat al SUA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”