Blinken, după întrevederea cu Xi: SUA și China vor să-și „stabilizeze” relațiile bilaterale

Blinken, după întrevederea cu Xi: SUA și China vor să-și „stabilizeze” relațiile bilaterale

Șeful diplomației americane Antony Blinken a declarat luni că a constatat împreună cu liderii chinezi necesitatea „stabilizării” relaţiilor dintre Washington și Beijing, rămânând în acelaşi timp „lucizi” în privinţa dezacordurilor bilaterale profunde.

Blinken, primit la Beijing de către Xi Jinping FOTO EPA-EFE

„La fiecare întâlnire, am subliniat că a avea contacte directe şi o comunicare susţinută la cel mai înalt nivel este cea mai bună modalitate de a trata în mod responsabil diferenţele şi de a ne asigura că concurenţa nu escaladează în conflict”, a afirmat Blinken la capătul unei vizite de două zile la Beijing.

„Am auzit acelaşi lucru din partea omologilor mei chinezi. Am căzut de acord asupra necesităţii de a ne stabiliza relaţiile”, a subliniat secretarul de stat american.

Din cauza preocupărilor legate de securitate, Washingtonul a instituit mai multe măsuri pentru a restricţiona accesul companiilor chineze la anumite tehnologii americane sau pentru a complica fabricarea de semiconductori avansaţi.

Însă Washingtonul nu încearcă să „oprească” dezvoltarea economică a Chinei, a dat asigurări Antony Blinken.

Șeful diplomației americane a mai spus că Washingtonul rămâne „conştient de provocarea” reprezentată de China, pe care administraţia preşedintelui Joe Biden o consideră cel mai mare potenţial adversar al Statelor Unite.

„Nu ne facem iluzii cu privire la provocările gestionării acestei relaţii. Există multe probleme asupra cărora suntem în dezacord profund, chiar vehement”, a precizat Blinken.

Problema Taiwanului rămâne unul dintre principalele puncte de blocaj în relaţiile bilaterale sino-americane, Beijingul acuzând Washingtonul că își consolidează relațiile cu această insulă pe care o revendică.

Dar Antony Blinken a precizat că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului.

„În acelaşi timp, noi, ca mulţi alţii, suntem profund îngrijoraţi de unele dintre provocările efectuate de China în ultimii ani, începând cu 2016”, în Strâmtoarea Taiwan, a declarat şeful diplomaţiei americane, citat de AFP și Agerpres .

Pe de altă parte, liderul chinez Xi Jinping a salutat luni, cu prilejul întâlnirii avute cu Antony Blinken, „progresele” şi „terenurile de înţelegere” dintre Beijing şi Washington, în pofida tensiunilor.

Această întrevedere a avut loc în a doua şi ultima zi a vizitei lui Blinken la Beijing, o premieră în aproape cinci ani pentru un şef al diplomaţiei americane.

În afară de Xi, Blinken s-a întâlnit la Beijing și cu principalul responsabil chinez de politica externă, Wang Yi, şi cu ministrul de Externe Qin Gang.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat