Bloomberg: Experții AIEA au descoperit că Iranul a reușit să îmbogățească uraniul cu până la 84%

Bloomberg: Experții AIEA au descoperit că Iranul a reușit să îmbogățească uraniul cu până la 84%

Agenția a menționat că acesta este cel mai mare nivel de îmbogățire cu combustibil, înregistrat de această țară. Iranul este foarte aproape de a putea produce arme nucleare.

Baze inspectate de agenții AIEA, în Iran. Foto: Arhiva Adevărul

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au ajuns la concluzia că Iranul a reușit să realizeze îmbogățirea uraniului cu până la 84%, a transmis duminică Bloomberg , citând surse. Potrivit acestora, inspectorii AIEA au aflat săptămâna trecută că Iranul a primit uraniu îmbogățit cu până la 84%. Acesta este cel mai mare nivel de îmbogățire cu combustibil înregistrat în această țară, subliniază agenția.

Bloomberg notează că, pentru a crea arme nucleare, este necesar să se realizeze îmbogățirea uraniului cu până la 90%. Potrivit agenției, experții AIEA nu au stabilit încă dacă Iranul a atins un nivel record de îmbogățire a uraniului sau s-a întâmplat „în mod neintenționat din cauza acumulării” de combustibil în conductele care leagă centrifugele.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat la începutul lunii februarie că o inspecție surpriză la instalația nucleară Fordow a scos la iveală o schimbare nedeclarată a conexiunii dintre două cascade de centrifuge IR-6 care îmbogățesc uraniul cu până la 60%. El a susținut că iranienii au făcut modificări semnificative în proiectarea uzinei de îmbogățire a combustibilului fără o notificare prealabilă a agenției.

Regatul Unit, Germania, Statele Unite și Franța și-au exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile conținute în raportul AIEA. Într-o declarație comună publicată de biroul de presă al Departamentului de Stat, reprezentanții acestora au subliniat că „producția Iranului de uraniu îmbogățit la instalația Fordow prezintă riscuri semnificative pentru regimul de neproliferare [armelor nucleare] și nu este justificată de nevoile civile”.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, Behrouz Kamalvandi, a declarat că raportul AIEA privind îmbogățirea uraniului la 60% la situl Fordow se bazează pe informații învechite și pe o apreciere greșită a unuia dintre inspectorii agenției.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...